Konfirmationskaos hvis store bededag sløjfes

Store bededag har udviklet sig til at være store konfirmationsdag, og derfor vil det være et logistikhelvede for tusindvis af familier at sløjfe helligdagen, som fagforbundet HK ellers foreslår. Det siger biskoppen i Århus Stift.

Konfirmationskaos er resultatet, hvis store bededag nedlægges, mener biskop. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENT K RASMUSSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fagforbundet HK vil afskaffe store bededag som officiel helligdag og dermed lade folk gå på arbejde. Men store bededag er andet end bare varme hveder, påpeger biskoppen i Århus Stift.

- Store bededag har udviklet sig til at være den helt store konfirmationsdag, og det er jo noget, folk planlægger mange år frem i tiden. De laver aftaler med restauranter og lejer kok og lokaler op til fem år frem i tiden, så det vil give nogle enorme logistiske og praktiske problemer for en masse mennesker, hvis store bededag bliver afskaffet et af de kommende år, siger biskop Kjeld Holm til Berlingske Nyhedsbureau.

Det kunne ellers være praktisk for samfundsøkonomien, hvis folk begyndte at arbejde på store bededag. Det er fagforbundet HKs udmelding forud for trepartsforhandlingerne, som skal øge arbejdsudbuddet med mindst 20.000 personer.

- På den måde vil man påvirke alle og ikke blot dem, som er omfattet af en overenskomst eller på andre måder har fleksibel arbejdstid. Der er ingen tvivl om, at hele præmissen for trepartsforhandlingerne er øget arbejdstid. Hvis vi siger nej til det, så kommer der slet ingen aftale, siger forbundsformand Kim Simonsen,

Udover de logistiske problemer for forældre til konfirmationsklare børn ser biskoppen dog intet problem i, at folk arbejder på bededagen.

- Kirkeligt set kan det sådan set være lige meget. Struensee slog en masse små bededage sammen og gjorde dem til én stor, så den har ikke noget særligt kristeligt indhold. Jeg tror, at mange præster er glade for, at der er konfirmationer den dag, for de ved ikke, hvad de ellers skal stille op med den, siger Kjeld Holm fra Århus Stift.

Store bededag falder på fjerde fredag efter påske og tre uger før pinse. I år falder store bededag på fredag den 4. maj.

- Det er en dag, hvor man skal samle sig og tænke over, hvad det vil sige at være menneske i relation til gud - men det skal man jo også alle de andre søndage og helligdage i årets løb, siger biskop Kjeld Holm.