Konen vælger huset

Kvinder er bedre til at vælge, hvilket hus et par skal købe og står derfor for langt de fleste huskøb, viser statistikker.

Foto: Bjarne Lüthcke/ Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det er ikke kun inden for de fire vægge at kvinder bestemmer. Kvinderne bestemmer også hvilke fire vægge, der skal købes.

Ifølge en amerikansk undersøgelse har kvinder oftest det sidste ord i parforhold, når det handler om, hvor og hvilket hus parret skal købe. Det skriver LA Times.

Ifølge Martha Barletta, forfatter til bogen "Marketing to Women", står kvinder i parforhold i USA for 85 procent af alle huskøbsbeslutninger om året og for syv billioner dollars i forbrug.

- Jeg har flere kvinder, der afgør de finansielle beslutninger end nogensinde før. Jeg fokuserer mest på dem og deres behov. Det burde branchen også gøre, siger Connie De Groot, bankrådgiver hos Beverly Hills Coldwell.

At føle efter er centralt

Den gamle velkendte historie om mænds ringe evne til at multitaske er baggrunden bag denne udskillelse.

- Det er en gammel kliché, men ikke desto mindre sandt. Kvinder føler efter og afgør dermed lettere, hvordan de har det med et køb. Mænd gør ikke, og det viser sig ,at evnen til at føle efter gør, at kvinderne er bedre til at træffe beslutninger, siger Richard Peterson, psykiater med speciale i investeringspsykologi.

At gennemsøge internettet, snakke med veninder, tjekke billeder og aflæse data er alle evner, der ligger bedre til kvinder. Det, at holde flere bolde i luften.

- Kvinder har en holistisk tilgang til at købe hus, mens mænds evne til multifacetterede beslutninger halter, når beslutningen handler om mere end tre til fire faktorer. Det viser studier af hjernen. Stresshormonerne stiger hos manden, hvis han skal tage sig af flere facts og følelser under et køb, siger Richard Peterson.

Mænd er tændstiksmænd

Andrea Learned, medforfatter til bogen, 'Don't think pink' beskriver forskellen meget billedrigt.

- Forestil dig, at mænd er tændstiksmænd. De foretrækker Excel-ark. Kvinder repræsenterer Michelinmanden: De lagrer den samme viden som manden, men tilføjer flere lag af spørgsmål og research ovenpå. De vil gerne udfordres, før de starter jagten.

Mænd foretrækker store haver, store garager og store områder i det hele taget. Kvinder derimod vil, ifølge eksperterne, gerne vide, hvordan det store soveværelse 'føles', og hvordan udsigten er derfra, eller om husets grundplan er egnet til at holde øje med børnene.