Kompagnichef: »Folk var ikke trygge«

Hjemmeværnet har forberedt sig på at kunne rykke ud med politiet til opgaver, der kræver det. Kompagnichef Troels Graff er klar med omkring 120 mand fra sit kompagni.

Kompagnichef i Hjemmeværnet Troels Graff foran Krudttønden i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Denne søndag eftermiddag i december er der roligt foran Krudttønden på Østerbro i København.

Den største aktivitet findes blandt de efterårsbrune blade, der hvirvles op af vinden, og nogle musikere, der er i gang med at bære instrumenter ind til eftermiddagens julekoncert.

Men 14. februar i år var situationen en anden. Omar Abdel Hamid El-Hussein åbnede ild og dræbte filminstruktøren Finn Nørgaard, inden han senere slog til mod synagogen i Krystalgade, og en menneskejagt fortsatte det meste af natten.

Hjemmeværnet blev dengang kaldt til Krudttønden for – ubevæbnet og ubeskyttet – at afspærre området, så politiet kunne få arbejdsro.

Siden hændelsen ved Krudttønden har Hjemmeværnskommandoen sammen med Rigspolitiet forberedt sig på at kunne assistere politiet med bevæbnede og beskyttede hjemmeværnsfolk, hvis dets egne ressourcer ikke slår til.

Ikke noget glædeligt gensyn

Troels Graff er kompagnichef i Hjemmeværnet. Han var sammen med sit kompagni på vej hjem fra en øvelse, da de blev kaldt til Krudttønden for at assistere politiet.

Berlingske har taget ham med tilbage til stedet, hvor han sammen med sine kolleger stod helt ubeskyttet i sin uniform som potentielt mål. Gensynet er ikke just glædeligt.

»Det var ikke nogen god situation; det var det ikke,« siger Troels Graff.

Han peger ned ad Serridslevvej, hvor Krudttønden ligger, for at demonstrere, hvor langt væk hans ubevæbnede mænd stod fra det bevæbnede politi: »Folk var ikke trygge. Mange af dem har været udsendt til Afghanistan og Irak, så de tænkte også, hvorfor de skulle stå uden nogen form for beskyttelse eller evne til at beskytte sig selv. Det var ikke nogen god situation,« gentager kompagnichefen.

Han understreger, at mange hjemmeværnsfolk er tidligere professionelle soldater, der har masser af erfaring fra udsendelser med sig i rygsækken.

Allerede udvalgt

Da Omar Abdel Hamid El-Hussein senere på natten slog til igen ved synagogen, blev alle hjemmeværnsfolk trukket tilbage, da det var for farligt at deltage i aktionen ubevæbnet.

Derfor er Troels Graff også glad for, at Hjemmeværnet nu bliver rustet til i særlige situationer at kunne sættes ind som supplement med skudsikre veste og skarpladte våben.

»Værnepligtige på 19 år passer jo på Dronningen, så jeg ser ikke noget problem i, at modne og erfarne hjemmeværnsfolk i 40erne har geværer og ammunition med, når de skal løse en opgave,« siger han.

Han mener også, at trusselsniveauet er det samme mod dem som mod politiet, når de sættes ind i de samme situationer, og derfor er det banalt, at de får samme beskyttelse.

Dog understreger kompagnichefen, at det ikke er en opgave for alle.

»Vi er selvfølgelig opmærksomme på, hvem vi sætter til det. Hjemmeværnet er for høj og lav, bred og smal og alle, der vil deltage i forsvaret af Danmark, og så bliver man sat til at løse den opgave, man egner sig til,« siger Troels Graff.

Han har allerede en liste over de folk i hans kompagni, der kan blive sat ind i de ekstraordinære situationer, og de har fået udstyr og modtaget ekstra undervisning i magtanvendelse.