Kommuners gæld vokser efter risikabel spekulation i schweizerfranc

Mindst 18 kommuner har trodset anbefalingerne fra eksperter og spekuleret i schweizerfranc for år tilbage. De seneste dages kurshop har efterladt kommunerne med en større gæld.

Læs mere
Fold sammen

Det er ikke kun på alverdens børser og aktiehandler, at de seneste dages kurshop i schweizerfrancen har givet anledning til dybere panderynker.

Også hos en stribe danske kommuner har man med bekymrede miner kunne betragte resultaterne af den schweiziske centralbanks beslutning om at droppe loftet over valutakursen.

Ifølge en gennemgang, TV2 Finans har lavet, har 18 kommuner spekuleret i valutaen, og flere af dem har nu en markant højere gæld, end de havde for bare en uge siden.

Blandt de større kommuner finder man på listen Aalborg, Holstebro, Randers og Esbjerg, mens mindre kommuner som Rebild, Halsnæs og Vordingborg også har spekuleret i valutaen.

Kurshoppet betyder, at de danske kommuner ifølge TV2 Finans’ beregninger samlet har lån for hvad, der svarer til 1,8 milliarder kroner i schweizerfrancen. Inden kurshoppet var de samlede lån på 1,5 milliarder kroner, og gælden er dermed vokset med 300 millioner den seneste uge.

Spekulationen har været før 2012, for siden da har det ikke været lovligt for kommunerne at optage nye lån i schweizerfranc. Ifølge tv2.dk vil indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard (R) ikke forholde sig til gennemgangen, men erklærer sig tilfreds med, at kommunerne ikke længere kan optage lån i alpelandets valuta.