Kommunerne skal huse 12.000 flygtninge næste år

Kommunerne efterlyser mere fleksible regler i arbejdet med at huse og integrere 12.000 flygtninge næste år. Ministeren anerkender behovet for at se på reglerne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kommunerne kan se frem til et større rykind af flygtninge næste år end først antaget.

Det oplyser Udlændingestyrelsen i et nyt skøn over, hvor mange flygtninge der i 2015 vil få bevilliget opholdstilladelse og derfor skal ud i integrationsforløb på typisk tre år i landets kommuner.

Tidligere i år blev tallet sat til cirka 4.000. Men da der ifølge finansloven for 2015 bliver forventet så mange som 20.000 asylansøgere næste år, betyder det, at antallet af flygtninge til såkaldt boligplacering i kommunerne i 2015 nu bliver vurderet til 12.000.

Det nye tal er ifølge formanden for Kommunernes Landsforening (KL), Martin Damm (V), »stort set, som kommunerne havde forventet«.

»Det første, der rammer os, er, at vi skal finde nogle boliger. Det er nummer et,« siger han og efterlyser lempeligere regler på boligområdet:

»Der er nogle steder i landet, hvor der står tomme ældreboliger, som kun må bruges til ældre. Man kunne måske løsne op for det for en stund, så vi også kan bruge dem til andre formål.«

Arbejder på at gøre regler fleksible

Borgmesteren i Rudersdal Kommune, Jens Ive (V), beklager, at tallene for næste år først kommer nu.

»Vi har længe ikke haft tillid til de tal, som Udlændingestyrelsen er kommet med. Allerede tilbage i oktober gjorde vi opmærksom på, at tallene ikke passede, fordi styrelsen ikke tog højde for familiesammenføring,« siger han og taler om et stigende pres på hans kommune:

»Vi har f.eks. problemer i vores modtageklasser, hvor vi skal lære de unge flygtninge alt fra at læse og skrive, og hvor deres forskellige niveauer spænder bredt. Lærere, der har kompetencer på det her område, hænger ikke på træerne,« siger han.Integrationsminister Manu Sareen (R) understreger, at kommunerne vil få det samme statslige tilskud pr. flygtning næste år, selv om antallet nu er 12.000 i stedet for 4.000.Han tilføjer, at »man sagtens kan forestille sig«, at nogle af de 250 ekstra millioner kroner på næste års finanslov til flygtningeindsatsen i kommunerne vil gå til boligområdet.

Ifølge ministeren forhandler regeringen lige nu med kommunerne om, hvordan de kan gøre reglerne mere fleksible, så kommunerne nemmere kan håndtere de mange flygtninge.

»Det kan være sådan noget som mere fleksibilitet i integrationsprogrammerne,« siger han:

»Der er store forskelle på de mennesker, der kommer hertil. Nogle er læger og veluddannede, og dem skal vi måske ikke have den samme tilgang til, som vi har til andre af flygtningene.«