Kommunerne giver dine personlige data til kommercielt brug

Via hver fjerde kommunes hjemmesider bliver borgernes personfølsomme informationer givet videre til markedsføring og målretning af reklamer. Det er meget problematisk, lyder det fra IT-Politisk Forening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du på kommunens hjemmeside søger efter information om for eksempel folkepension, vil du måske bagefter se reklamer fra private pensionsfirmaer andre steder på nettet.

Det skyldes, at hver fjerde kommune har installeret den amerikanske delingstjeneste AddThis på kommunens hjemmeside, hvilket gør det let for borgerne at dele indhold via mail og sociale medier på et website.

Det har dog en pris, for it-firmaet kan sælge data om, hvad du læser og søger efter på kommunens hjemmeside, videre til andre firmaer.

Det skriver Politiken.

At borgernes data bliver givet videre til kommercielt brug er helt uacceptabelt, fordi den information, vi søger efter på kommunernes hjemmesider, er meget følsomme, siger formand for IT-Politisk forening Jesper Lund.

»Det er særligt problematisk i forhold til kommunale hjemmesider, for ofte er de informationer, du søger på kommunale hjemmesider, af følsom karakter, som vedrører din aktuelle personlige situation. Det kan vedrøre sygdom, bistandshjælp og hjælp til bolig. Og så risikerer du, at du efterfølgende kommer til at se målrettede reklamer baseret på den stærkt følsomme information,« siger Jesper Lund til Berlingske Nyhedsbureau.

AddThis skriver i en mail til Politiken, at selskabets betingelser overholder danske og europæiske persondataregler, som kræver, at hjemmesideejeren indhenter brugerens samtykke til at sætte cookies.