Kommuner vil spare over to milliarder på ledige

I næste måned præsenterer regeringen en omfattende forenkling af reglerne for jobindsatsen. Kommunernes Landsforening forventer store gevinster.

(ARKIV) Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen, Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring to en halv milliarder kroner om året.

Så meget regner kommunerne med at kunne spare ved at forenkle den regeljungle, der i dag styrer den kommunale jobindsats. I april afleverede Kommunernes Landsforening et katalog med en lang række forslag til, hvordan der kan ryddes op i de over 30.000 sider, som reglerne på området fylder i dag.

Og nu har KL regnet på, hvor meget man vil kunne spare, hvis regeringen følger organisationens anbefalinger.

»Det nuværende system er kafkask og fuldstændig uigennemskueligt. Det er blevet så stort og kompliceret, at der er meget få, der kan overskue det, Det er både besværligt, for dem, der arbejder med det og endnu sværere at forstå for de ledige,« siger Thomas Kastrup-Larsen (S), formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg og borgmester i Aalborg.

Hele 77 gange er reglerne på beskæftigelsesområdet blevet ændret på 10 år, hvilket blandt andet har resulteret i 30 nye bekendtgørelse og 22 vejledinger. De to milliarder kroner, som Kommunernes Landsforening mener, der kan spares ved en gennemgribende forenkling, findes alene ved at ledige med enklere regler kommer hurtigere i job.

Når sagsbehandlere frigøres til bedre at kunne skaffe ledige i job frem at beskæftige sig med papirarbejde, vil flere blive hjulpet hurtigere ind på arbejdsmarkedet. Ifølge KL kan der desuden spares op imod en halv milliard kroner årligt på administration.

Den samlede beskæftigelsesindsats koster i dag omkring 14 milliarder kroner.

Regler og krav om dokumentation og kontrol betyder, at sagsbehandlerne bruger 45 minutter pr. time på administrativt arbejde, Det tidsforbrug vil man ifølge KLs forenklinger kunne bringe ned på 35 minutter.

»De sparede penge vil kunne bruges på mange forskellige ting. Forbedringer af velfærd eller andet. Det er meget økonomi i det her, men samtidig vil et langt mere effektiv beskæftigelsesindsats sætte større fokus på den enkelte ledige, og det har de fortjent,« siger Thomas Kastrup-Larsen, som presser på for at få regeringen til at spille ud med et forslag.

Og det sker ifølge beskæftigelsesminiser Troels Lund Poulsen (V) allerede i begyndelsen af november. De forslag, som bliver fremlagt af regerignen, vil omfatte hele komplekset af regler og  derfor være omfattet af en række forskellige forlig i Folketinget, som regeringen skal forhandle med partierne bag. 

»Det som KL er kommet med er rigtig godt, og jeg mener også, at der er et meget stort potentiale for besparelser, selv om jeg ikke er klar til at offentliggøre vores udspil i dag,« siger troels Lund Poulsen, som understreger at forenklingen først og fremmest skal frigøre midler til at gøre indsatsen for de ledige på kanten af arbejdsmarkedet bedre og mere effektiv.