Kommuner vil hæve skatten

I morgen præsenterer VK-regeringen sin plan for skattelettelser og sit udspil til bedre kvalitet i den offentlige sektor.

Kommunerne planlægger skattestigninger for dobbelt så mange penge, som kommuneaftalen fra juni måned giver mulighed for. Det skriver politiken.dk.

En rundspørge, som Kommunernes Landsforening (KL) har gennemført i denne måned, viser, at danskerne skal betale mindst halvanden milliard kroner ekstra i kommuneskat, hvis kommunerne skal opretholde det hidtidige serviceniveau.

Aftalen, som er indgået mellem regeringen og kommunerne, indebærer, at kommunerne må lade skatterne stige med højst 750 millioner kroner i 2008. Til gengæld vil regeringen sætte bundskatten ned, så skattestoppet overholdes samlet set.

Men det oprindelige beløb har vist sig slet ikke at være nok, siger Kjeld Hansen (S), borgmester i Herlev Kommune og næstformand for KL's Løn- og Personaleudvalg.

»Alene i min egen kommune kommer vi til at mangle 16-18 millioner kroner næste år, hvis vi ikke sætter skatten op. Ellers kan vi ikke opretholde det serviceniveau, borgerne får i dag«, siger Kjeld Hansen til politiken.dk.

Han mener, at de økonomiske problemer skyldes kommunalreformen, som ifølge Kjeld Hansen er underfinansieret med mere end to milliarder.

Borgmester i Greve Kommune, Hans Barlach (K), bekræfter mønsteret om kommunale skattestigninger.

»Det bliver meget svært for os at komme uden om en skattestigning. Vi mangler omkring 100 millioner kroner i budgettet for næste år, og hvis vi hæver skatten med en procent, er vi stadig nede med 25 millioner«, fortæller Hans Barlach, der understreger, at intet ligger fast endnu.

Han forventer, at kommunen - ud over en eventuel skattestigning - må indføre massive besparelser.

»De kan kun ramme tre områder: Børn, unge og ældre«, siger Hans Barlach.

På et møde tirsdag formiddag, hvor alle landets borgmestre er inviteret, skal kommunerne drøfte, hvordan de økonomiske problemer kan løses. Det fortæller medlem af KL's bestyrelse, Erik Nielsen (S).

»Det er jo vores opgave i KL at arbejde for, at kommunerne holder sig inden for den aftale, der er indgået med regeringen«, siger Erik Nielsen.

»Men de nye opgaver kombineret med den demografiske udvikling gør det meget svært at nå målet«, forudser han.

Kilde: Politiken.dk