Kommuner ud af 2011 med kæmpe overskud

Landets kommuner har brugt langt færre penge i 2011 end budgetteret. I København ser overskuddet ud til at ende på over en halv milliard kroner.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lukkede daginstitutioner, ringere ældrepleje og færre ansatte.

Historierne om kommunernes slukne pengekasser er mange, men i virkeligheden ser det slet ikke så sort ud for kommunernes økonomi. I hvert fald ikke hvis man ser tilbage på det forgangne år.

Her brugte landets kommuner samlet set langt mindre end forventet. Ifølge foreløbige tal fra Kommunernes Landsforening (KL) har kommunerne brugt hele fem milliarder kroner mindre end ventet. Alene i Københavns Kommune ser overskuddet ud til at ende på 650 millioner kroner, og en rundringning foretaget af Berlingske Nyhedsbureau blandt landets ti største kommuner viser, at kommunerne alle har udsigt til overskud i millionklassen.

Det lange lys på

Formand for Kommunernes Landsforening, Jan Trøjborg (S), kalder overskuddet for »resultatet af en voldsom hestekur«.

- Kommunerne har over de sidste tre år været igennem en meget stor hestekur, hvor man har sparet 10 milliarder kroner. Man har besluttet at sætte det lange lys på, så vi har balance mellem indtægter og udgifter fremover, siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Fald i serviceniveauet

Jan Trøjborg erkender, at hestekuren har betydet et fald i kommunernes serviceniveau generelt, men den har været nødvendig for at sikre kommunernes langsigtede udvikling.

Derfor mener Jan Trøjborg heller ikke, at overskuddet er et udtryk for, at kommunerne har været for ivrige med sparekniven.

- Jeg synes, det er rigtig klogt at lægge et solidt fundament for den langsigtede udvikling, og man skal huske på, at de penge, man har sparet, ikke er tabt. Det er nogle, man kan bruge de kommende år til service for borgerne, siger han.

I Aarhus Kommune, hvor overskuddet på nuværende tidspunkt ser ud til at ende på 500 millioner kroner, er det særligt institutionerne, der har holdt igen.

- De børnehaver og vuggestuer og så videre, der har sparet op, har mulighed for på et senere tidspunkt at anvende midlerne, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S), der roser kommunens medarbejdere for at have udvist stort mådehold.

Usædvanligt 2011

I Københavns Kommune skal politikerne i næste uge diskutere, hvad det store overskud skal bruges på.

Selv om tallene for 2011 ser aldeles flotte ud, skal man ikke forvente, at billedet er det samme næste år.

- 2011 har været et usædvanligt år, fordi de langsigtede besparelser, som kommunerne har været tvunget til at gennemføre, er slået igennem. De penge, der er sparet op, vil blive brugt de kommende år, der kommer til at se mere normale ud, siger Jan Trøjborg.

Tallene fra kommunerne er foreløbige, da de endelige regnskaber ikke godkendes før senere på året.