Kommuner støtter lande der bryder menneskerettigheder

I hvert fald 21 danske kommuner har risikable investeringer i lande som DR Congo og Pakistan, der kritiseres for alvorlige brud på menneskerettigheder. Indenrigsminister Bertel Haarder (V) forventer ansvarlighed fra kommunerne

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske kommuner investerer skattekroner i stats- og virksomhedsobligationer i flere lande, der kritiseres for alvorlige brud på menneskerettighederne.

I alt investerer 21 ud af 75 kommuner for en halv milliard kroner i obligationerne i DR Congo og Pakistan. Det skriver Bladet Kommunen på baggrund af en undersøgelse, de har lavet.

- Du kan både se det ud fra den økonomiske vinkel med rimelig risikobetonede investeringer, og så er der hele menneskerettighedsproblematikken i et land som Congo, der er meget alvorlig. Der synes jeg nok, at kommuner, der investerer skatteborgernes penge, burde sikre, at de investerer i noget, hvor menneskerettighederne bliver respekteret, siger lektor Jacob Dahl Rendtorff fra RUC, der er forfatter til en bog om virksomhedsetik.Syv kommuner har statsobligationer i DR Congo.

I oktober kritiserede FN landet for at have regeringstropper, der voldtager og dræber civile samt plyndrer landsbyer i det østlige Congo. Samtidig slår Udenrigsministeriet fast på sin hjemmeside, at "menneskerettighedssituationen i Pakistan er kritisabel”. Ti kommuner har statsobligationer i Pakistan.Flere eksperter mener, at blot risikoen i investeringerne er rigelig grund til, at kommuner helt bør holde sig fra højrenteobligationer.

Unødvendig risiko

- Kommunerne er ikke sat i værk for at lave privat spekulation, så jeg synes slet ikke, at kommunerne skal ud i de risikofyldte investeringer, siger lektor Niels Lauritzen fra Institut for Ledelse og Virksomhedsstrategi på Syddansk Universitet.

Professor Bjarne Astrup Jensen fra Institut for Finansiering, CBS, erklærer sig enig.

- Personligt synes jeg, at man skal investere skatteydernes penge i ganske sikre papirer med lav risiko i stedet for at prøve at samle tilsyneladende merafkast op fra investeringsaktiviteter, som indebærer betydelige risici for, at noget kan gå galt, siger han.Vejen Kommune har for omkring 24 millioner i højrenteobligationer, men det er en undtagelse fra kommunens ellers klare fokus på sikkerhed, understreger borgmester Egon Fræhr (V).

DR Congo og Pakistan indgår også i Vejens porteføljer, og det vil borgmesteren nu se nærmere på.Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder (V) forventer at kommunerne udviser ansvarlighed.

- Jeg forventer selvfølgelig, at kommunerne lever op til kravet om økonomisk ansvarlighed og i øvrigt følger de gældende regler i den kommunale styrelseslov om placering af likvide midler. Og jeg er sikker på, at borgerne i de enkelte kommuner også har klare forventninger både til de etiske overvejelser og den økonomiske ansvarlighed hos landets kommunalbestyrelser.

Berlingske Tidende har tidligere i år beskrevet, hvordan Københavns Kommune investerer skattekroner i en række virksomheder, der udfører forskellige opgaver i bosættelser i de palæstinensiske områder. Det mødte kritik fra flere sider.