Kommuner skal selv lave regler mod nepotisme

Selv om sager om nepotisme i Københavns Kommune stod på siden 1998, skal det være overladt til kommunen selv at lave reglerne, siger chefjurist i Kommunernes Landsforening.

Københavns Kommune indfører nu regler, der skal komme nepotisme i bl.a. daginstitutioner til livs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Paldan

Nye regler i Københavns Kommune skal komme sager om nepotisme til livs, efter at der i flere københavnske daginstitutioner er afsløret eksempler på, at lederen har ansat for eksempel sin ægtefælle eller sit barn i stillinger, der end ikke havde et jobopslag.

Afsløringerne blev bragt i Berlingske i juni, og efterfølgende har det resulteret i afskedigelser. Nu kommer kommunen selv med helt nye retningslinjer, der skal gøre det lettere for lederne at ansætte uden nogen mistanker om nepotisme.

- Lige nøjagtigt på dette område er det rigtig fint at lave retningslinjer, som er til at forstå, siger Karsten Thystrup, chef for Kommunernes Landsforenings (KL) kontor for jura.

- I Danmark har vi en super sund forvaltningskultur, der absolut er i den europæiske elite. Vi har dygtige og gode embedsmænd, men hvor der er mennesker, bliver der begået fejl, siger Karsten Thystrup.

Han opfordrer derfor andre kommuner til at kigge nærmere på Københavns Kommunes nye regler, for selvom loven klart forbyder institutionsledere at ansætte ægtefæller, er en klar og tydelig vejledning en god idé.

- Efter min mening vedtager Københavns Kommune nu nogle saglige og fornuftige retningslinjer, som andre kommuner kan lade sig inspirere af, siger kontorchefen. Han understreger, at ændringerne skal være op til kommunen selv at udarbejde.

Han tror, at Københavns Kommunes nye retningslinjer vil gøre det lettere at undgå fejl i fremtiden.

- Der er allerede love om nepotisme, men de er jo ikke skrevet pædagogisk. En dagsinstitutionsleder tænker jo ikke som det første på inhabilitet i forvaltningslovens kapitel to, når han sidder og laver personaleadministration. Derfor er det fornuftigt, at Københavns Kommune nu formulerer nogle letforståelige retningslinjer, siger Karsten Thystrup.

Han understreger, at eksemplerne på ansættelser af familiemedlemmer i kommunale stillinger er meget sjældne, men at offentlige ledere også i fremtiden kan komme til at træde ved siden af.