Kommuner overser børnevold

Skilsmissebørn er ofte ladt i stikken, når mor eller far slår, advarer børneorganisationer. Myndighederne tror, at anklagerne om vold er falske.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mistanker og beskyldninger om vold mod børn i skilsmissefamilier bliver sjældent undersøgt af myndighederne. Når en bekymret mor eller far fortæller, at den anden forælder slår deres fælles barn, ser landets kommuner det ofte som forældrenes interne slagsmål. Derfor står hundredvis af skilsmissebørn i et juridisk tomrum, vurderer flere børneorganisationer på baggrund af en række konkrete sager, de har kendskab til.

»Kommunerne fralægger sig ansvaret. Tilbage står alt for mange børn, som faktisk bliver slået, og som må leve videre med volden. Skilsmissebørnene er reelt retsløse,« siger næstformand for Børns Vilkår, Bente Boserup, der bakkes op af både Børnerådet og Red Barnet.

Berlingske optrevler i dag en ulykkelig sag om den otte-årige Lucas, som selv siger, han bliver slået, men som ikke bliver hørt af myndighederne. Jammerbugt Kommune, hvor Lucas bor med sin mor, ser i stedet drengens udsagn som led i en konflikt mellem forældrene. Anklagen fra Lucas er dokumenteret på en lydoptagelse. Men drengens mor og hendes advokat kalder optagelsen for en »iscenesættelse« og beskylder faren for at have manipuleret med Lucas.

Jammerbugt Kommune har aldrig snakket med Lucas om anklagen og end ikke noteret, hvad han fortalte. Dermed har kommunen brudt loven og handlet i strid med god forvaltningsskik, vurderer programkoordinator i Red Barnet, Kuno Sørensen.

Helle Drue Laursen, leder af Jammerbugt Kommunes Børne- og Familierådgivning, vil nu undersøge, hvorfor anklagen fra Lucas ikke er blevet noteret. Hun afviser lovbrud, men bekræfter, at der ikke er ført en børnesamtale.

Socialminister Benedikte Kiær (K) genkender problemet med de manglende samtaler. Hun vil ikke kommentere Lucas-sagen, men skælder kommunerne ud for ikke at høre børn ofte nok: »Jeg har svært ved at forestille mig, at man kan lave en ordentlig faglig undersøgelse, hvis man ikke har talt med barnet,« siger hun.