Kommuner mangler plan for hjemmepleje-konkurser

Kun halvdelen af de kommuner, der bruger private udbydere af hjemmepleje har en plan for, hvordan de vil handle, hvis en velfærdsleverandør går konkurs. Minister skal i samråd.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden private plejefirmaer fra 2013 har måttet underbyde den kommunale pleje af ældre i udbudsrunder, er mindst 40 private plejefirmaer gået konkurs. Det har angiveligt berørt mindst 4.000 borgere, skriver avisen Kommunen.

Konkurserne giver kommunerne problemer, fordi kommunerne risikerer at skulle levere ældrepleje med ned til en times varsel, når et firma går konkurs.

Men de kommuner, der bruger de private plejefirmaer, er langt fra forberedte på konkurser. Det viser en undersøgelse foretaget af avisen Kommunen blandt landets kommuner.

På Christiansborg har SFs sundheds- og ældreordfører, Jonas Dahl (SF), kaldt sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) i samråd for at finde ud af, hvordan regeringen vil undgå flere konkurser på området.

Han mener, at undersøgelsen understreger, at man ikke bare kan gå efter det billigst mulige udbud. Konkurserne belaster i sidste ende kommunernes budgetter alt for meget, lyder det fra Jonas Dahl.

»Enhver kommune med en lille smule respekt for sig selv, burde være klar over, at konkurser sker i ældreplejen. Det har vi jo set gang på gang. Og derfor er de nødt til at have en beredskabsplan, så de ved, hvordan de skal handle,« siger han til Kommunen.

Af de 71 kommuner, som har svaret på undersøgelsen, bruger 61 kommuner private udbydere af hjemmepleje. 36 af dem har oplevet, at et plejefirma er gået konkurs, men kun 34 kommuner bekræfter, at de har en beredskabsplan for, hvordan de håndterer en eventuel konkurs. Det på trods af at rigtigt mange kommuner allerede har oplevet konkurser, skriver Kommunen.