Kommuner kan også tælle au pairs som flygtninge

Når kommunerne skal tildeles flygtninge, indgår au pairs i regnestykket, og det kan betyde meget i kommuner, der har mange au pairs. »Tragikomisk,« siger Enhedslisten.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når flygtninge skal fordeles rundt om i landets kommuner, tælles antallet af au pairs med.

Det har betydet, at Gentofte Kommune har kunnet tage omkring 770 unge filippinere, der formentlig arbejder som au pairs med i beregningen, inden det blev afgjort, hvor mange de skulle tage imod.

Men det er ikke kun de filippinske au pairs, der har indflydelse på fordelingen af flygtninge. I alt bor der 6.865 indbyggere fra tredjelande i Gentofte, som også tælles med.

For i følge Udlændingestyrelsen så tæller kommunernes samlede andel af indvandrere fra tredjelande og flygtninge med, når fordelingen skal udregnes, skriver Villabyerne.

»Alle indvandrede udlændinge fra tredjelande tæller med i kriterium nr. 2: kommunens andel af indvandrere og flygtninge. Således også au pairs, lønmodtagere og andre,« siger Nils Bak, pressechef i Udlændingestyrelsen, ifølge den nordsjællandske avis.

Gentofte Kommune har i løbet af 2015 modtaget 104 flygtninge, mens de i 2016 foreløbigt står til at skulle modtage 117. Villabyerne har forsøgt at få Udlændingestyrelsen til at svare på, hvilke konsekvenser det ville få for fordelingen, hvis en bestemt type indvandrere ikke skulle tælles med, men det har Udlændingestyrelsen ikke kunnet svare på.

Fra politisk side vækker det opsigt, at au pairs tælles med, når flygtninge skal fordeles i kommunerne.

Hos Enhedslisten retter udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) skarp kritik af, at antallet af au pairs har nogen som helst betydningen for, hvordan flygtninge skal fordeles. Hun mener, det er »tosset, ja næsten tragikomisk, at det i en kommune med så mange borgere, der har råd til at have en au pair, får den konsekvens, at kommunens andel af flygtninge falder.«

Samtidig slår hun overfor Villabyerne fast, at hun vil stille udlændinge- og integrationsministeren, Inger Støjberg (V), et skriftligt spørgsmål, om hvorvidt det kan passe, at kommunerne kan tage færre flygtninge, hvis de har mange au pairs.

På samme måde forstår udlændingeordfører for Danske Folkeparti Martin Henriksen (DF) godt, hvis folk finder det unfair, at au pairs og familier fra tredjelande tælles med i regnestykket, men understreger, at Dansk Folkeparti mener, man skal lade flygtninge blive på asylcentre.

I et skriftligt svar åbner udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) op for, at der kan være nogle ting i forbindelse med beregningen, man kan kigge nærmere på.

»Tilbagemeldingen fra Kommunernes Landsforening har været, at den nuværende fordelingsmodel i store hele er rimelig. Men jeg vil ikke afvise, at der måske kan være nogle små hjørner i beregningen, man kan se på.«