Kommuner har uens krav til dokumentation for udenlandske brudepar

Flere kommuner undlader stik imod Ankestyrelsens anbefaling at bede om dokumentation for, at udenlandske brudepar ikke er gift i forvejen. Helsingør har droppet kravet - bl.a. for at skabe »fair konkurrencevilkår mellem kommunerne«.

I 2017 blev 4.600 par viet på Ærø. 98 pct. af parrene kommer rejsende fra udlandet for at blive viet. Bryllupsturismen i Danmark har skabt en helt ny industri af bryllupsarrangører. Især tyske bryllupsbureauer reklamerer med, at der er meget få dokumentationskrav i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I Danmark er det ulovligt at være gift med flere på én gang. Derfor anbefaler Ankestyrelsen, at kommunerne beder udenlandske brudepar om hver især at fremvise en civilstandsattest - det dokument fra deres oprindelsesland, som beviser, at ingen af dem allerede er gift i forvejen.

Men ikke alle danske kommuner følger den anbefaling.

Alene sidste år blev 10.437 udenlandske par viet i ti danske kommuner, mens kun 3.280 danske par blev viet i samme kommuner.

Eksperter advarer om, at der er proformaægteskaber blandt vielserne i Danmark, ligesom Europol advarer om, at giftermål i stigende grad udnyttes til kriminalitet, hvor organiserede kriminelle arrangerer proformabryllupper mellem kvindelige EU-borgere og mænd uden for EU.

Helsingør Kommune vil gerne tiltrække flere udenlandske bryllupper.

Hidtil har kommunen fulgt Ankestyrelsens anbefaling og krævet at se civilstandsattest, men byrådet besluttede i august 2017 at lempe det krav, da det var deres oplevelse, »at potentielle kunder søger mod andre store bryllupskommuner end Helsingør« på grund af civilstandsattesten.

Det står beskrevet i et referat fra Helsingør Kommune.

Hvis kommunen bibeholdt sit krav om civilstandsattest, risikerede Helsingør at miste bryllupskunder, og det ville »være til ulempe for erhvervslivet, der vil gå glip af indtægten ved udenlandske bryllupper«. Helsingørs byråd valgte derfor en ny lempelig model, hvor man undlader at bede om dokumentet.

Det besluttede byrådet, på trods af at risikovurderingen lød, at den model ville medføre »højere risiko for, at Helsingør Kommune reelt kan komme til at hjælpe udenlandske borgere med at begå lovbrud ved at legitimere deres vielse«. Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), stemte for den nye model uden krav om civilstandsattest.

Hvorfor stemme for et forslag, der går imod Ankestyrelsens anbefaling, og som I ved vil højne risikoen for lovbrud? »Vi er agtpågivende og rigtig t grundige i vores tjek af de udenlandske par, som bliver viet. Vi har fået at vide, at mange andre kommuner ikke kræver civilstandsattest. Det, synes vi, er unfair konkurrence vilkår mellem kommunerne.« Synes du, det er hensigtsmæssigt, at der ikke er ens regler i kommunerne, så man begynder at konkurrere om at kræve civilstandsattest eller ej? »Det, synes jeg ikke, er i orden.

Det kunne være fint, hvis man lavede ens regler for alle kommuner og f. eks. også stillede krav om, at alle kommuner havde en vis ekspeditionstid og brugte tiden på at undersøge parrenes papirer grundigt.«.

København holder fast

Byrådsmedlem Johannes Hecht-Nielsen (V) stemte imod forslaget om at slække på civilstandsattesterne.

»Man må afveje forretning kontra dokumentation. Jeg vil ikke være med til at slække på vilkårene og risikere at legitimere, at udenlandske brudepar kan begå lovbrud,« siger han.

Københavns Kommune holder fast i at kræve civilstandsattest. Chef for Rådhusoplysningen Jens Ross Jensen begrunder det med, at »vi vil sikre, at vi opfylder ægteskabslovens regler og ikke har bigamisager«. Nogle lande udsteder dog slet ikke civilstandsattester, og i de tilfælde anbefaler Ankestyrelsen, at kommunerne beder parrene om at skrive under på, at de er ugifte i en tro-og loveerklæring.

Ærø Kommune har i år cirka 3.600 udenlandske bryllupper. Kommunen kræver ikke længere civilstandsattest af de udenlandske brudepar.

Kommunen beder i stedet alle par skrive under på en tro og love-erklæring om, at de ikke er gift.

Borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) forklarer de ændrede krav med, at brudepar uden civilstandsattest, »alligevel bare tog til en advokat og skrev under på et dokument om, at de ikke var gift«. En dansk advokat kan ikke tjekke, om det er sandt, at de er ugift, »og vi og myndighederne skønner ikke, at det havde større validitet, end at de skriver under på en tro og love-erklæring hos os«. Han understreger, at kommunen »selvfølgelig ville kræve civilstandsattest, hvis det var et lovkrav fra Ankestyrelsen.«.