Kommuner er afhængige af borgernes hjælp til flygtninge

Tusindvis af pensionerede sygeplejersker, skolelærere og landmænd hjælper landet over med at integrere flygtninge. Og de frivillige er uundværlige - ikke mindst nu hvor kommunerne er presset af det høje antal mennesker på flugt, fastslår integrationsansvarlige og ekspert.

Flere kommuner må søge hjælp hos frivillige kræfter, hvis de skal håndtere den massive strøm af asylansøgere, der kommer mod Danmark.

Hele syv ud af ti kommuner inddrager frivillige borgere i modtagelsen af flygtningene, og næsten halvdelen af de kommuner skruer op for brug af frivillige i takt med, at antallet af flygtninge vokser.

Det viser en ny omfattende undersøgelse, som analysefirmaet LG Insight har gennemført for Ugebrevet A4.

Integrationsansvarlige ledere og mellemledere i 79 kommuner har deltaget i undersøgelsen, der er foretaget i slutningen af oktober, hvor presset af asylansøgere for alvor har taget fart. Og både Assens, Viborg, Jammerbugt og Langeland kommuner oplever problemer med at håndtere integrationen af de mange nye flygtninge uden en kæmpe indsats fra frivillige borgere.

I de første ni måneder af 2014 har Danmark modtaget 10.883 asylansøgere. Det er 44 procent mere end i hele 2013. Især borgerkrigen i Syrien og politiske forfølgelser i Eritrea får antallet af flygtninge til at stige, og forventningen er, at der også i de næste mange måneder vil være et pres på Danmarks grænser fra folk på flugt fra terrorgruppen Islamisk Stat (US) eller Eritreas diktator.

Presset medfører, at kommunerne har så travlt med at leve op til lovens krav, at de blødere opgaver glider i baggrunden. Og det er her, de frivillige kommer ind.

For mens de kommunale integrationsmedarbejdere har travlt med at finde boliger, tilbyde danskkurser, helbredstjek og andre lovpligtige opgaver, fylder de frivillige en masse huller ud i integrationsarbejdet. Det fastslår direktør Lars Larsen fra Analysefirmaet LG Insight, der har et indgående kendskab til integration af flygtninge i kommunerne.

»I flertallet af kommunerne er de frivillige helt uundværlige,« siger Lars Larsen til Ugebrevet A4.

BNB