Kommuner dropper omstridt delingstjeneste

Flere kommuner har droppet delingstjenesten AddThis, efter det er kommet frem, at den overvåger borgernes adfærd på de kommunale hjemmesider. Også Viborg Kommune ønsker at finde et alternativ.

Viborg Kommunes hjemmeside har også brugt den omstridte AddThis-tjeneste. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når viborgensere de seneste to år har søgt efter oplysninger om pension, bolig eller ny tandlæge på kommunens hjemmeside, har et amerikansk IT-firma fulgt med over skulderen.

Viborg Kommune er nemlig blandt den fjerdedel af landets kommuner, der har valgt at bruge delingsfunktionen AddThis på sin hjemmeside. AddThis fungerer som bindeled til de sociale medier, men funktionen benytter også cookies til at følge brugerens laden og gøren på siderne, ligesom det amerikanske firma forbeholder sig ret til at sælge oplysningerne til kommercielle formål. Også selv om det ofte drejer sig om personlige og følsomme informationer.

Problemstillingen er kommet frem i en artikel i Politiken onsdag, og Viborg Kommune vil nu forsøge at finde et alternativ til AddThis.

»Det har selvfølgelig givet os et nyt syn på løsningen, og vi er derfor gået i gang med at undersøge mulighederne for at få en ny løsning på hjemmesiden, der ikke introducerer problemer med, at oplysningerne videresælges til en tredje part,« siger webkonsulent i kommunen René Petersen til Berlingske Nyhedsbureau.

Viborg Kommune installerede AddThis for to år siden, da man fik lavet en ny hjemmeside. I den forbindelse ledte man efter et produkt, der kunne skabe bedre samspil med eksempelvis Facebook og Twitter. Løsningen blev AddThis, som både var populær, let at bruge og tilmed gratis for kommunen at installere, forklarer René Petersen. Webkonsulenten erkender, at spørgsmålet om borgernes anonymitet dengang ikke spillede den store rolle i beslutningen.

»Vi må være ærlige og sige, at vi ikke tyggede så meget på, hvad firmaet bag muligvis kunne finde på at bruge oplysningerne til. For to år siden var der ikke skrevet ret meget om den her problemstilling. Vi forholdt os egentlig mere til funktionaliteten. Det var let, det virkede, og det var gratis,« fortæller René Petersen.

Flere andre kommuner har også valgt at droppe AddThis. Randers Kommune valgte allerede sidst, at AddThis var oppe at vende i medierne, helt at fjerne delingstjenesten fra deres hjemmeside. Også Faxe Kommune valgte at droppe tjenesten for et par måneder siden og arbejder lige nu på at finde en anden løsning.

Firmaet AddThis mener ifølge Politiken ikke, at deres praksis overtræder nogle regler eller love. Men det er IT-Politisk Forening uenig i. Her mener man, at AddThis er dybt problematisk på de kommunale hjemmesider.

»Kommunerne burde selv kunne indse, at det ikke er smart, at der bliver lækket information til tredjepart om, hvad borgerne laver på de kommunale hjemmesider. Det bør alene være et anliggende mellem borgeren og kommunen,« siger formand Jesper Lund.

Kommunernes Landforening (KL) ønsker ikke at gå forrest med retningslinjer og oplyser til Berlingske Nyhedsbureau, at kommunerne efter KLs opfattelse overholder gældende regler og vejledninger fra Erhvervsstyrelsen om anvendelse af cookies. Derudover har KL ikke nogle kommentarer til sagen.