Kommuner bruger fantasi til at forebygge rygning

En forebyggende indsats mod rygning gennemført med humør og uden løftede pegefingre hitter hos rygerne. Det viser erfaringer fra Sund By Netværket.

Tobakslotteri med præmier, hvis man lader være med at ryge i 10 dage. Events med kuliltemålinger, hvor deltagerne på stedet kan se de skadelige konsekvenser af at ryge. Telefonkampagner om rygestop, hvor man får direkte kontakt til rygerne.
Det er nogle af resultaterne fra de 12 projekter om tobaksforebyggelse, som 31 kommuner deltager i. Indsatser, der er gennemført med humør og uden løftede pegefingre, hitter blandt rygerne.

Projekterne er finansieret af en pulje på 10 mio. kr., som Sundhedsstyrelsen har uddelt til kommunale rygestop- og tobaksforebyggelsesprojekter. Sund By Netværket yder faglig støtte til projektet.

Projektet skal vare i to år og er nu halvvejs. Resultaterne fremgår af en midtvejsevaluering, som Statens Institut for Folkesundhed (SIF) netop har foretaget. Evalueringen præsenteres på en konference tirsdag i København.

- De foreløbige resultater viser, at de 12 projekter er rigtig godt på vej på trods af, at flere har mødt opstartsvanskeligheder i forlængelse af kommunalreformen. Rygning er stadig den største trussel mod folkesundheden, så det er godt at se, at selvom, der er et år tilbage af projektet, ser det ud til, at den kommunale tobaksforebyggende indsats allerede er styrket i mange af kommunerne, siger projektleder Thea Kronborg, fra Sund By Netværket.

Netværket tæller 51 medlemmer, 50 kommuner og en region.

/ritzau/