Kommunen frikendt i Tøndersag

Ankestyrelsen frikender Tønder Kommunes opfølgning på anbringelsen af de to søstre i den såkaldte Tøndersag.

Ankestyrelsen frikendte fredag Tønder Kommunes opfølgning på anbringelsen af de to søstre i den såkaldte Tøndersag.

- Materialet i sagen viser, at Tønder Kommune lever op til servicelovens krav om opfølgning på den konkrete anbringelse. Vi afslutter derfor vores undersøgelse og foretager og ikke videre i sagen, udtaler ankechef Henrik Horster fra Ankestyrelsen.

Flere tidligere ansatte har i pressen kritiseret den institution, hvor de to søstre er anbragt. Ankestyrelsen besluttede derfor at tage sagen op.

- Vores undersøgelse viser, at Tønder Kommune har fulgt lovens krav om opfølgning i forhold til de to søstre, slutter Henrik Horster.

Skærpet tilsyn
Ankestyrelsen kan tage sager op af egen drift, hvis omtale i f.eks. pressen giver anledning til bekymring for, hvorvidt en kommune gør, hvad den skal over for et udsat barn. Bl.a. har man undersøgt, om kommunen har gennemført en samtale med pigerne, udarbejdet en handleplan, gennemført et besøg på institutionen og sikret sig, at de får den hjælp, de har brug for, som serviceloven kræver.

De to søstre, der nu er 10 og 13 år, har i de seneste to år boet på en lille institution i Haderslev.

Det er imidlertid Tønder Kommune, der fortsat fører tilsynet med de to piger. Haderslev Kommune har kun tilsynet med institutionen, og Ankestyrelsen har derfor ikke kontaktet Haderslev Kommune. Haderslev har dog sat institutionen under skærpet opsyn.

Selv om institutionen i Haderslev angiveligt har specialiseret sig i at tage sig af incestofre, har flere tidligere ansatte kritiseret de pædagogiske metoder på stedet. I stedet for at give pigerne hjælp og omsorg udsættes de ifølge kritikerne for en barsk og ukærlig behandling, som er med til at nedbryde deres selvværd yderligere.

Kritikken fik også velfærdsminister Karen Jespersen (V) til at opfordre Ankestyrelsen til at undersøge sagen

Sexmisbrugt
Tønder Kommune anbragte de to piger på institutionen i Haderslev efter afsløringen af farens mangeårige sexmisbrug af sine døtre. Da den ældste pige var 10-11 år, blev hun desuden misbrugt af fremmede mænd, der kom til huset i Tønder.

Sagen rystede lokalsamfundet, og kommunen fik hård kritik af daværende socialminister Eva Kjer Hansen (V) for sin behandling af sagen.

Den 47-årige far blev i februar idømt 10 års fængsel for sexmisbruget, hvilket er den hidtil hårdeste dom i sager om sexmisbrug af børn i Danmark.

ritzau