Kommunen frarådede jødisk forening at flage

Københavnske jøder blev af kommunen opfordret til ikke at vise det israelske flag under Nørrebros mangfoldighedsfestival. Det kunne virke provokerende, forklarer Københavns Kommune.

Der var mangfoldighed på menuen, da Rantzausgade i september lagde asfalt til den årlige madfestival »Smag Verden«. Eller var der? Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sørensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen af september dannede Nørrebro rammen for en række minoriteters fejring af kulturel mangfoldighed. Det var dog ikke alle flag, der var lige velkomne på festivalen:

- Vi fik at vide, at vi helst ikke måtte flage synligt, men hvordan kan man flage usynligt?, lyder det undrende fra Malgorzata H. Hansen.

Hun var repræsentant for den jødiske forening til møderne, hvor man sammen med kommunen planlagde, hvordan »Smag Verden – Mangfoldighedsfest« skulle løbe af stablen.

Baggrunden for opfordringen var, at Københavns Kommune frygtede, at det kunne komme til sammenstød mellem den jødiske forening og muslimske og venstreradikale grupperinger, da det blev kendt, at israelerne ønskede at deltage.

De fleste flag er velkomne

Repræsentanter for TaskForce Inklusion, som er den afdeling i Københavns Kommune, der stod for samarbejdet med de deltagende grupper, forklarede ifølge den jødiske forening efterfølgende, at man opfordrede alle deltagende foreninger til ikke at medbringe flag.

Det er dog ikke den melding, alle foreninger har fået. Fire andre minoritetsgrupper, som vi har været i kontakt med, flagede alle på festivalen, og afviser, at de er blevet bedt om ikke at flage.

Efterfølgende har TaskForce Inklusion ændret forklaring og præciseret, at det kun er enkelte foreninger, som har modtaget opfordringen, fordi man vurderer, at disse minoriteter er særligt udsatte.

- Det er ikke sådan, at der er en flagpolitik. Det er blevet nævnt for særlige foreninger, hvor deres flag kan virke provokerende for nogen, så det er altså af sikkerhedsmæssige årsager, forklarer Pernille Kjeldgaard, kontorchef hos TaskForce Inklusion.

Håber på fælles regler fremover

Max Meyer er formand for Dansk Zionistforbund. Han mener, det er uheldigt, at der ikke gælder samme regler for alle deltagende grupper.

- Man skal selvfølgelig ikke gøre forskel på minoriteter til en mangfoldighedsfest. Jeg synes, det er ærgerligt, lyder det fra formanden.

Han opfordrer til, at der i fremtiden skal herske samme vilkår for alle deltagere:

- Jeg vil klart håbe, at man laver fælles spilleregler for alle fremover.

Pernille Kjeldgaard fortæller, at man vil overveje at ændre praksis fremover.

- Vi lærer jo af konflikter, og vi vil nu se på, om vi skal ind og lave nogle fælles retningslinjer på området, siger kontorchefen.

Artiklen er skrevet i samarbejde med journaliststuderende fra Roskilde Universitet.