Kommune vil indføre lærerløse timer: Nu undersøger ministerium, om det er lovligt

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

En kommunalbestyrelse indførte i sidste måned et spareforslag, der gik ud på, at man ville omlægge to lektioner om ugen til skærmundervisning uden opsyn af undervisere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I dag forventes den meget omtalte retssag mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, at starte på ny.

Men det er langt fra det eneste.

For den magtfulde interesseorganisation Landbrug & Fødevarer kommer med noget af en opsigtsvækkende melding.

Og på det militære område viser flere lande stor interesse for Danmarks kampfly, mens der er ballade på skoleområde i en af landets kommuner.

Købere fra tre kontinenter står i kø for at overtage Danmarks »nedslidte« kampfly

En række lande ønsker at købe Danmarks »nedslidte« F-16-fly.

Det siger Casper Børge Nielsen, der er chef for fastvingede fly ved Forsvarets Materiel- og indkøbsstyrelse (FMI).

»Den nation, som ender med at købe dem, skal være godkendt på alle ledder og kanter af den amerikanske regering og hele det amerikanske system,« siger han til Berlingske.

»Vi taler med fire-fem forskellige lande i Europa, Asien og Latinamerika. Nogle vil købe flere fly end andre, og vi vil helst sælge dem alle til én køber, for arbejdet er det samme uanset antal. Vi håber at få salget på plads i løbet af næste år,« siger han.

I alt er der 43 F-16-fly tilbage af de samlet 77, som Danmark har anskaffet, siden det første landede herhjemme. FMI vurderer, at 16 til 24 af dem er »noget værd« for et andet flyvevåben.

Læs hele historien på Berlingske her.

Landbruget melder sig ind i forhandlinger om en CO₂-afgift

Den store erhvervsorganisation Landbrug & Fødevarer med formand Søren Søndergaard i spidsen giver efter for det politiske pres, kan man læse på forsiden af dagens Berlingske.

De ser nu ingen anden udvej end at melde sig »konstruktivt ind i forhandlingerne« om en grøn skattereform for landbruget.

»Vi synes stadig ikke, at en CO₂-afgift på landbrugets biologiske processer er klog klimapolitik. Det er det ikke i dag, det er det ikke i morgen, og det var det ikke i går,« siger Søren Søndergaard til Berlingske.

Men nu finder et strategiskifte sted. Derfor fremlægger de nu fem »principper« for, hvad de mener, at politikerne bør tage højde for, når de skal gennemføre reformen på en balanceret måde.

Læs mere på Berlingske her.

Fem ting at holde øje med, når retssagen mod Morten Messerschmidt begynder igen

Retssagen Morten Messerschmidt for svig med EU-midler starter i dag forfra.

Den såkaldte Meld- og Feld-sag begyndte med, at Morten Messerschmidt sad i Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti og var præsident for det nu nedlagte europæiske parti Meld, og sagen kredser om mulig svindel med EU-støttekroner.

Morten Messerschmidt er konkret tiltalt for to forhold: EU-svig og dokumentfalsk.

Ifølge anklageskriftet skal den nuværende DF-formand for det første have »afgivet urigtige eller vildledende oplysninger med forsæt til at opnå uberettiget udbetaling« af EU-støttemidler for i alt 98.835 kroner.

Berlingske har derfor samlet fem ting, du skal vide om den mærkelige sag, der kan afgøre DF-formandens – og måske også Dansk Folkepartis – fremtid.

Læs mere på Berlingske her.

Kommune indfører lærerløse timer fra næste år: Nu vil ministerium undersøge, om det er lovligt

Kommunalbestyrelsen i Vejen Kommune indførte i sidste måned et spareforslag, der går ud på, at man vil omlægge to lektioner om ugen i Vejens udskolingsklasser til skærmundervisning uden opsyn af undervisere.

Fremover skal eleverne også have en ugentlig lektion til at arbejde selvstændigt med deres projektopgaver. Det skriver Folkeskolen.dk.

Nu vil Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) undersøge, om det overhovedet er lovligt, fremgår det af en e-mail fra Børne- og Undervisningsministeriet, mediet har set.

Beslutningen om lærerløse timer møder skepsis, da den skal være truffet af lærerne og være pædagogisk begrundet for at stemme overens med loven, der blev vedtaget i juni, forklarer formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, til mediet.

»Da loven blev til, var jeg i kontakt med både ministeren og flere ordførere, og det var bestemt mit indtryk, at der var enighed imellem forligskredsen og ministeren om, at fjernundervisning ikke er noget, man kan træffe beslutning om overordnet, hverken i kommunalbestyrelsen eller forvaltningen«, siger Gordon Ørskov Madsen.

Læs hele artiklen på Folkeskolen.dk her.

Det sker i dag:

Natur: WWF Verdensnaturfonden markerer sit 50-års jubilæum

Indland: Retten på Frederiksberg ventes at indlede straffesagen mod DF-formand Morten Messerschmidt

Udland: USA fejrer helligdagen thanksgiving