Kommune undersøger muligt overgreb mod autistisk barn

Københavns Kommunes Socialforvaltning undersøger i øjeblikket, om en medarbejder på en offentlig institution har optrådt voldeligt over for et barn i 2012.

Foto: Niels Ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En forælder til et autistisk barn er angiveligt i besiddelse af en lydoptagelse, der dokumenterer, at en medarbejder på institutionen Hartmannshus i Nærum i 2012 har opført sig voldeligt over for barnet.

Institutionen tilhører Københavns Kommune, og i en pressemeddelelse oplyser kommunens socialforvaltning, at man har iværksat en undersøgelse, der skal klarlægge, om der er hold i anklagerne.

Forælderen til barnet har selv henvendt sig til Socialforvaltningen og gjort opmærksom på lydoptagelsen. Socialforvaltningen har valgt at sende den involverede medarbejder fra Hartsmannhus hjem, indtil undersøgelsen er færdig, og man har samtidig hyret en ekstern tilsynsvirksomhed til at lave en uvildig undersøgelse af den faglige kultur på institutionen.

Samtidig har man bedt Børnehuset, der yder psykologisk krisestøtte til børn, om at tale med barnet for at høre dets oplevelse af optrinnet.

I pressemeddelelsen forklarer Socialforvaltningens direktør, Anders Kirchhoff, hvorfor kommunen har valgt at indlede en større undersøgelse:

»Nogle børn med autisme kan blive meget frustrerede, og i nogle situationer kan frustrationen eskalere så barnet bliver fysisk udadreagerende og aggressivt mod personalet eller andre børn,« siger han.

»I de situationer er det naturligvis i orden, at personalet forsvarer sig selv, og forsøger at få bragt ro på situationen. Det er en del af deres arbejde, som skal håndteres professionelt og i overensstemmelse med magtanvendelsesreglerne. Men vi kan ikke acceptere unødig voldsomhed i de situationer,« udtaler Anders Kirchhoff.

Socialforvaltningen oplyser samtidig, at der fortsat ikke er nogen hos kommunen, der endnu har hørt den pågældende lydoptagelse.