Kommune skrotter skandaleramt plejefirma

Firmaet Attendo skal fremover ikke pleje ældre og syge borgere i Gribskov, efter det er kommet frem, at firmaet har overfaktureret kommunen for 13,4 mio. kroner.

Arkivfoto. I Gribskov Kommune har byrådet mistet tilliden til firmaet Attendo, som har fået millioner for pleje af borger, der ikke længere var i live.  (Foto: Tommy Kofoed/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed

Et enigt byråd i Gribskov har mistet troen på, at firmaet Attendo kan varetage opgaven med at pleje kommunens ældre og syge borgere.

I en pressemeddelelse oplyser byrådet, at kommunen fra 1. maj selv vil stå for opgaven.

»Vi har nu trukket en streg i sandet og sagt, at vi ikke tror på, at Attendo kan rette op det – vi tager opgaven tilbage på kommunale hænder. Øget kvalitet og faglighed hos medarbejderne koster. Vi skal give borgerne den optimale hjemmesygepleje og det indebærer, at sygeplejen varetages af fagligt uddannet personale,« siger Pia Foght (S), formand for udvalget for forebyggelse, social og sundhed, i pressemeddelelsen.

Hjemmesygeplejen i Gribskov omfatter ca. 700 borgere, og plejen blev i 2013 sendt i udbud, hvorefter Attendo overtog opgaven fra kommunen. Hjemtagelsen af opgaven betyder, at Gribskov Kommunes uidgift til plejeopgaven vil stige med ca. 10 mio. kroner.

Men det har altså ikke afskrækket byrådet.

»En hjemtagelse betyder, at kvaliteten fremover vægtes højere end prisen. Vi opnormerer antallet af hjemmesygeplejersker og sosu-assistenter, og får derved garanti for at sygeplejeopgaverne bliver løst af personer med de rette kompetencer. Det giver simpelthen flere varme hænder, som både de ældre, pårørende og ikke mindst de ansatte har efterlyst. Det betyder, at der endelig kommer handling bag ordene,« siger Pernille Kromann Sams (NytGribskov), næstformand for udvalget for forebyggelse, social og sundhed samt udvalget for ældre og omsorg.

I januar kom det frem, at selskabet Attendo gennem de seneste to år har modtaget 13,4 mio. kro. for opgaver, de aldrig har udført.

Selskabet har bl.a. opkrævet penge for pleje af afdøde borgere og borgere, som var fraflyttet kommunen. Attendo har også opkrævet penge fra kommunen for pleje af borgere, som var indlagt på hospitalet, bortrejst eller borgere, der ikke længere var syge.

Det lokale medie Ugeposten Gribskov har desuden citeret tre anonyme tidligere ledende medarbejdere i virksomheden for at fortælle, at Attendo systematisk overfakturerede.

Ugeposten har ligeledes beskrevet, hvordan kommunen allerede i 2015 blev advaret om mulig svindel med bl.a. bevidst overfakturering.

Attendo blev etableret i 1987 i Sverige og har mere end 19.000 ansatte med aktiviteter i ca. 100 kommuner i Sverige, Finland, Norge og Danmark. Regionschef for Danmark, Dorte Dahl, afviste søndag over for Berlingske, at der lokalt foregår snyd med fakturering.

»Ingen kan genkende det billede, der tegnes,« sagde hun.