Kommune lægger op til at skærme borgerne mod overdrevet valgflæsk og uønskede politikeropslag på sociale medier

Køge Kommune skal tirsdag behandle et forslag om opdaterede retningslinjer for kommunens politikere, når de besøger offentlige institutioner. Borgerne skal sikres mod ikke at blive hevet ind i det, som erfaringerne har vist, kan blive en »fuckfinger«-gate.

Køge Kommunes politikere skal holdes i stram snor, når de er ude og føre valgkamp i offentlige insitutitoner. Det mener kommunen selv, der lægger op til skrappere retningslinjer for politikerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En »fuckfinger« har skabt umanerlig megen debat, efter statsminister Mette Frederiksen (S) besøgte en skole, hvor ikke alle var lige enige om, at de skulle portrætteres på hendes private Instagram-profil.

I Køge Kommune vil man nu (ikke nødvendigvis af hensyn til fuckfingre) have skærpede retningslinjer for politikernes besøg på offentlige institutioner og brug af sociale medier, for at imødekomme ansatte, borgere og undgå overdrevne mængder valgflæsk.

Politikerne skal på offentlige institutioner »indpasse besøg under hensyntagen til den enkelte institutions brugere, medarbejdere og daglige arbejdsgang og hindre, at besøg indgår som en del af en valgkamp«, står der på kommunens hjemmeside.

I morgen skal økonomiudvalget i kommunen behandle et forslag til en ændring i retningslinjerne for politikerbesøg på kommunale institutioner i Køge Kommune.

Den bygger på retningslinjer, som kommunen vedtog i 2019, og lægger nu op til flere ændringer, der vedrører politikernes brug af sociale medier blandt andet.

I oplægget til de nye retningslinjer står, at yrådsmedlemmer, der besøger kommunale institutioner og arbejdspladser, skal være opmærksomme på, hvordan de tager og videreformidler fotos og videoer.

Politikerne er ikke underlagt databeskyttelsesreglerne, hvis de anvender en telefon eller tablet, som de har fået stillet til rådighed af kommunen. Af respekt for borgerne og af hensyn til deres datasikkerhed har byrådet besluttet, at politikerne skal leve op til nogle principper:

Først og fremmest skal billeder, video- og lydoptagelser under et besøg kun ske, hvis der er aftale om det.

Derudover skal personer, der måtte optræde på billederne eller videoerne være indforstået med at blive fotograferet og eventuelt offentliggjort.

»Især hvis det efterfølgende skal offentliggøres på for eksempel sociale medier,« står der i udkastet.

Politikerne i kommunen skal være særligt opmærksomme på, at de altid er forpligtede til at holde retningslinjerne, hvis de bruger deres private telefon eller tablet. Det gælder for eksempel, at politikerne sikrer »skriftlige samtykker fra alle personerne på billedet«, og det inkluderer også borgmesteren.

Efter at have delt billedet fra skoleklassen havnede Mette Frederiksen såvel som den »fuckfinger«-rækkende dreng på billedet i en massiv meningsudveksling blandt folk, der både hyldede og kritisere.

Berlingske talte med faren til drengen, som sagde, at Statsministeriet netop ikke havde indhentet samtykke, omend ministeriet sagde, at de havde indhentet mundtligt samtykke fra forældrene.