Kommune frifindes for at give helbredsoplysninger om ansat

Det var i forbindelse med en sag om refusion af sygedagpenge, at Vallensbæk Kommune gav oplysninger om ansat.

Det var i orden, at Vallensbæk Kommune videregav oplysninger om en ansat, har Højesteret vurderet og frifundet kommunen. (arkivbillede) Free/Per Johansen/domstol.dk Fold sammen
Læs mere

Højesteret har tirsdag frifundet Vallensbæk Kommune i en sag om, hvorvidt kommunen uberettiget havde videregivet helbredsoplysninger om en ansat.

Det er en stadfæstelse af Østre Landsrets dom fra maj sidste år.

Stridspunktet i sagen var, om det var i orden, at kommunen videregav information om sagsøgerens helbred til den vuggestue, hvor personen arbejdede.

Det mente Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Bupl, ikke og krævede derfor på vegne af sit medlem erstatning af kommunen.

Sagen stammer fra 2009. Sagsøgeren var blevet fyret fra sit arbejde som pædagog i en vuggestue.

I opsigelsesperioden var personen sygemeldt med en depression, og kommunen udbetalte refusion af sygedagpenge til vuggestuen.

Men kommunen overvejede at stoppe udbetalingen, fordi sagsøgeren mod lægens opfordring ikke ønskede at få antidepressiv behandling.

Den oplysning fremgik af en statusattest, som sagsøgerens læge havde lavet. På statusattesten var der også andre oplysninger om sagsøgerens psykiske helbred.

Da kommunen skulle afgøre, hvorvidt refusionen af sygedagpenge skulle stoppe, talte den derfor med både sagsøgeren og vuggestuen om oplysningerne på statusattesten.

Men det var altså ikke en overtrædelse af forvaltnings- og persondataloven, fastslår Højesteret, som blandt andet vurderede, at:

- Kommunen havde pligt til at partshøre vuggestuen om A's (sagsøgeren, red.) helbredsforhold, og at kommunen ikke ved at videregive statusattesten i sin helhed har tilsidesat sin tavshedspligt.

Det var fagforbundet FTF, som førte sagen på vegne af Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, Bupl.

/ritzau/