Kommune bruger 600.000 kroner på at få elever til at gå på toilettet uden at svine

Elever på tre skoler på Frederiksberg skal nu "nudges" til at bruge toiletterne på en ordentlig måde. I den kommende uge skal en stor undersøgelse klarlægge, hvorfor skoletoiletter ofte er så ulækre, og om de klamme toiletter er med til at gøre børnene syge.

35.000 børn skal i den kommende uge undersøge toiletforholdene på deres skole og svare på spørgsmål om deres toiletvaner som led i Naturvidenskabsfestivalens »Masseeksperiment«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

På tre folkeskoler på Frederiksberg skal de yngste elever i den kommende tid »nudges« - tilskyndes - til at bruge skoletoiletterne uden at svine dem til.

Undervisningsudvalget i Frederiksberg Kommune har netop besluttet at sætte 600.000 kroner af til et nudgingprojekt om toilethygiejne i indskolingen på Skolen ved Søerne, Ny Hollænderskolen og Søndermarkskolen. De tre skoler vil ændre elevernes adfærd og skabe bedre hygiejne på toiletterne.

De 600.000 kroner går til firmaet Brave, der vil udbrede projektet »Toilet Heaven« til de tre skoler. Det skal ske ved, at der etableres en »kultiveringsproces«, hvor lærere og elever hjælper hinanden med at skabe god adfærd på toiletterne. Samtidig understreges det dog også, at det ikke kun er elevernes skyld, hvis toiletterne er ulækre. Der sættes også fokus på rengøring og vedligehold af toiletterne, da ordentlige fysiske rammer gør det nemmere at få eleverne til at passe på toiletterne og udvise en ordentlig adfærd.

Oprustningen på toiletfronten på Frederiksberg kommer omtrent samtidig med, at det store »Masseeksperiment« med deltagelse af 35.000 elever fra 370 skoler løber af stabelen i Naturvidenskabsfestivalen den kommende uge. Her skal børnene blandt andet besvare spørgsmål om deres oplevelse af toiletforholdene, de skal registrere og observere adfærd i forbindelse med toiletbesøg og de skal – anonymt – besvare spørgsmål om deres eget vandladnings- og afføringsmønster.

Forskerne har nemlig mistanke om, at mange danske skolebørn bliver syge, fordi de ikke vil bruge ulækre skoletoiletter. Når børnene går og holder sig hele dagen, kan de komme til at lide af inkontinens og forstoppelse.

»De sociale og psykiske konsekvenser af inkontinens hos børn er store. Børnene synes det er pinligt ikke at kunne holde urinen tilbage og at gå med våde underbukser, der måske også lugter. Tisseuheld er i top tre som det allermest alvorlige, børn kan forestille sig, kun overgået af dødsfald og alvorlig sygdom,« siger professor og overlæge Søren Rittig fra Aarhus Universitetshospital.

35.000 børn undersøger i »Masseeksperimentet« toiletforholdende på deres skole. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe.