Kommune begår kæmpe millionbrøler - regnefejl rammer børn og pædagoger

I Lyngby-Taarbæk Kommune mangler daginstitutioner penge, fordi kommunen ikke har fået taget højde for gængse prisstigninger. En fejl for millioner af kroner, som BUPL har fundet frem til.

Børn og pædagoger har ikke fået de penge, som de reelt har krav på på grund af en fejl i Lyngby-Taarbæk Kommunes budget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pædagoger og forældre til børn i daginstitutioner i Lyngby-Taarbæk Kommune fik torsdag aften på et hasteindkaldt møde hos kommunen overbragt nyheden om, at der er fundet en stor fejl i budgettet på børneområdet i kommunen.

Det skriver TV 2 Lorry.

Fejlen betyder, at daginstitutionerne siden 2018 ikke har fået overført de penge, de har været berettigede til. Et beløb på i alt omkring 15 millioner kroner, som blandt andet kunne være brugt på flere pædagoger.

»Jeg er lidt i choktilstand, hvis jeg skal være helt ærlig,« lyder reaktionen fra forældrerepræsentant i Taarbæk Børnehus, Helle Binzer, som deltog i mødet torsdag aften.

»Det her er ikke bare en lille fejl. Det er en rigtig, rigtig stor fejl, som har haft en konsekvens for vores børns hverdag,« siger Helle Binzer til TV 2 Lorry.

I flere år har kommunen ikke taget højde for såkaldte fremskrivninger – altså prisstigninger – og dermed budgetteret med for lidt på området.

Det betyder, at der er tilført 7,4 millioner for lidt i perioden mellem 2018 til 2020 og 8,2 millioner for lidt i 2021 til daginstitutionerne.

Det er i alt 15,6 millioner, der altså mangler for perioden.

For at følge med fremskrivningerne, skal kommunen også i årene fremover budgettere med 8,2 millioner mere, end først beregnet, for at overholde normeringerne.

Et beløb, der, ifølge pædagogernes fagforening BULP, svarer til 20 pædagogstillinger.

Det er BUPL Nordsjælland, der i første omgang fandt fejlen i forbindelse med et høringssvar.

Og ifølge formanden for BUPL Nordsjælland, Pernille Riis, er det en væsentlig fejl.

»For mig at se, har det haft konsekvenser for børnene. De har ikke fået den omsorg, de har brug for, og de har ikke fået de aktiviteter og det pædagogiske arbejde, som de har krav på,« siger Pernille Riis til TV 2 Lorry og fortsætter:

»Det har også betydet, at pædagogerne har løbet stærkt, og vi har hørt fra nogle pædagoger, at det har været frustrerede over, at de har manglet kollegaer,« siger hun.

Næstformanden for Børne- og Ungdomsudvalget erkender på vegne af Lyngby-Taarbæk Kommune brøleren.

»Det er en beklagelig fejl. Jeg har selv to børn, der er gået glip af de her midler, derfor er jeg også glad for at kunne sige, at vi vil føre de her midler tilbage krone for krone til området,« siger Martin Vendel Nielsen (K), der lige nu er fungerende formand for Børne- og Ungdomsudvalget i Lyngby-Taarbæk.

Det er en enig kommunalbestyrelse, der mener, at daginstitutionerne skal tilføres de manglende ressourcer fra tidligere år og fremadrettet, så daginstitutionerne kompenseres for hele perioden.

Til glæde for Pernille Riis har kommunen også været i dialog med BUPL om at justere budgetterne.

»Jeg synes, det er en beklagelig fejl, men det er dejligt, det bliver opdaget, og godt at kommunen anerkender, at der er sket en fejl og er villige til at indgå i drøftelser omkring at få det rettet op så hurtigt som muligt,« forklarer hun.

Kommunen oplyser til TV 2 Lorry, at problemet skyldes en fejl i den model, budgettet beregnes ud fra.

»Det er sådan, at man regner med nogle regnemodeller og fremskrivninger i et budget, og i den forbindelse er der desværre sket en menneskelig fejl, at der er en, der har overset noget,« lyder forklaringen fra Martin Vendel Nielsen.

Hvordan kan I være sikre på, at den fejl ikke også eksisterer på et andet område?

»VI vil minutiøst gennemgå vores regnemodeller, så man er sikker på, at det her problem ikke også skulle ligge inden for et andet område,« siger Martin Vendel Nielsen til TV 2 Lorry.

Kommunen oplyser desuden, at der i øjeblikket bliver arbejdet på en konkret model for, hvordan ressourcerne nøjagtigt skal tilføres området.