Kommunalt nej til sneglepåbud

Miljøministeren overvejer påbud til haveejere om at dræbe dræbersnegle. Kommunerne er imod. Det vil medføre alt for meget bureaukrati, lyder det.

På billedet ses en af de frygtede dræbersnegle. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Miljøminister Connie Hedegaard (K) vil have landets haveejere til at gå på jagt efter dræbersnegle og overvejer nu ifølge Jyllands-Posten at indføre et påbud. I kommunerne er man meget skeptiske over for ministerens snegleidé.

»Min grundlæggende tanke er, at der må være en grænse for, hvad Folketinget lovgiver om,« siger borgmester i Thisted Kommune, Erik Hove Olesen (S).

Han sidder også i Teknik- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening og frygter, at kommunerne i givet fald skal fungere som en slags politimand og tjekke, om haveejerne dræber sneglene. Det vil medføre en masse bureaukrati, mener han. I stedet skal man ifølge borgmesteren opfordre kommuner og haveejere i de hårdt ramte områder til at gå i fælles kamp mod sneglene.

Connie Hedegaard undersøger nu mulighederne for at gribe ind.

»Det kan meget vel være, at det ender sådan, men først vil jeg have samlet forskere og repræsentanter for offentlige styrelser og kommuner for at høre, hvad man samlet kan komme op med af løsninger på dette problem. Også for at få klarlagt, hvad der findes af udenlandske erfaringer,« understreger Connie Hedegaard og nævner, at en redegørelse om de såkaldt invasive dyre- og plantearter vil blive offentliggjort senere pååret.

Et påbud i lighed med det, som gælder for bjørneklo, vil kræve en lovændring, oplyser Skov- og Naturstyrelsen.

Selv om sneglen er en særdeles upopulær gæst i danske haver, er formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malskær, meget kritisk over for et eventuelt lovindgreb.

»Det vil give mange uheldige situationer i forhold til husejere, som ikke kan eller vil passe deres have. Samtidig skal man kunne pålægge sanktioner, og jeg har svært ved at forestille mig en dansk domstol dømme en person for ikke at fjerne dræbersnegle,« siger Allan Malskær.

Miljøminister Connie Hedegaard erkender dog også, at der kan være mange problemer forbundet ved at lovgive om problemet. Hun hæfter sig ved, at dræbersneglen formerer sig hurtigt, og at det dermed kan svært at tjekke, om den enkelte overholder påbuddet.

I Thisted mener borgmesteren Erik Hove Olesen ikke, at man kan lovgive sig ud af problemet. Det samme gælder for myrer. Borgmesteren blev lørdag ringet op privat af en borger, som fortalte, at han havde de små dyr under sit hus. Manden spurgte, hvad kommunen ville gøre ved det.

»Jeg sagde, at det var godt, at han havde ringet til en ekspert, for jeg har også myrer under mit hus, og at jeg giver dem gift,« smågriner Erik Hove Olesen. Han tror mere på gode råd og oplysning fremfor tvang.