Kommunalt ansatte frygter for deres lønstigning

Finansministeren advares imod at lave et indgreb i lærerkonflikten, som de øvrige medarbejdere i kommunerne må betale til.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at de kommunalt ansattes krav svækkes af, at de selv har nægtet arbejdsgiverne at sløjfe reguleringsordningen. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

De kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO advarer i skarpe vendinger finansminister Bjarne Corydon (S) imod, at afslutte lærernes lockout med et indgreb, der medfører lavere lønstigninger til de øvrige medarbejdere i kommunerne.

Det sker i forbindelse med, at KTO i går valgte at godkende overenskomstforligene for mere end 400.000 medlemmer, så de nu kan sendes til urafstemning.

Ifølge FOA-formand Dennis Kristensen tyder meget på, at KL og finansministeren sigter efter en forhandlet løsning eller et indgreb, som minder om den aftale, der er lavet for gymnasielærerne. De har fået ekstra penge, fordi de frivilligt opgav deres arbejdstidsregler.

»Hvis det ender med en løsning, hvor lærerne skal have økonomisk kompensation for at blive tvunget til at afgive deres arbejdstids- og seniorregler, så rejser det et problem i forhold til, hvem der kommer til at betale. Den såkaldte reguleringsordning betyder, at det vil være en gratis omgang for kommunerne, fordi kompensationen vil blive betalt af alle kommunalt ansatte. Det er fuldstændig uacceptabelt for os, for så risikerer de lønstigninger, der ligger i KTO-forliget på knap to procent at ryge ned på halvanden procent,« siger Dennis Kristensen, formand for FOA, der bl.a. repræsenterer SOSU-assistenter og pædagogmedhjælpere.

Tager fra hinanden

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen mener, at de kommunalt ansattes krav svækkes af, at de selv har nægtet arbejdsgiverne at sløjfe reguleringsordningen.

»Meldingen fra de øvrige faggrupper er, at det er i orden, at lærerne får noget kompensation, men det er ihvertfald ikke os, der skal betale. Men de offentligt ansatte er typisk nødt til at nuppe lidt fra hinanden, hvis nogle faggrupper skal have ekstra penge,« siger Flemming Ibsen, professor på Aalborg Universitet.

Han betegner KTOs frygt for, at skulle bidrage til en løsning for lærerne, som en »ikke særlig varm solidaritetserklæring.« Det er er lærernes formand Anders Bondo Christensen uenig i.

»Jeg støtter det budskab fra KTO, for vi ønsker ikke, at f.eks. vores aldersreduktion afskaffes, selvom vi kan få en rimelig lønstigning. Nogle gange laver vi en skævdeling med åben pande i KTO, men det ønsker vi ikke den her gang. Lærerne har lige i øjeblikket stor gavn af opbakningen fra det fællesskab vi er en del af, og vi ønsker ikke på nogen måde at forsøge at snyde på vægten,« siger Anders Bondo Christensen, som selv har formandskasketten på i KTO.

På nuværende tidspunkt mener Anders Bondo Christensen ikke, at de øvrige faggrupper bør sympatikonflikte med lærerne.

»Det er ikke os, der ønsker den her konflikt. Det signal vil vi gerne sende så rent som muligt. Vi er lockoutet, og vi har heller ikke selv valgt at optrappe konflikten ved at sende en del af ledergruppen i strejke« siger Anders Bondo Christensen.