Kommunalreform baner vej for at rense drikkevand

Kommuner klar til at benytte kommunalreformen og amternes forsvinden til at gøre op med det hævdvundne princip om, at drikkevandet i Danmark ikke bør renses.

Hjørring Vandselskab er klar til som første sted i Danmark at udnytte kommunalreformen, der fra 1. januar giver kommunerne mulighed for at rense drikkevandet, inden det når forbrugerne.

Hjørrings drikkevand er forurenet med sprøjtemiddelrester. Seneste målinger viste et indhold af giftrester på 160 nanogram per liter drikkevand. Den officielle grænseværdi er på 100 nanogram.

Hidtil har kommunerne skulle bede amterne om lov til at rense. I Hjørring har Nordjyllands Amt på linje med landets øvrige amter fungeret som et bolværk imod rensning af drikkevandet. Holdningen her og i vandforsyningen er, at drikkevandet skal være så rent, at rensning er overflødig. Men nu er amterne væk, og kommunen kan snart vente en ansøgning fra vandselskabet.

- Overskridelserne af grænseværdien bliver kun værre. Derfor er det eneste ansvarlige overfor borgerne, at vi renser vandet, indtil vi finder renere kilder, siger vandselskabets sektionsleder, Jan Østergaard.

/ritzau/