Kommunal rollemodel dømt for vold

En 21-årig tidligere medarbejder i en ungdomsklub på Nørrebro blev i går idømt 15 måneders fængsel for at have medvirket til et brutalt overfald på en 18-årig dreng.

Han var ansat til at fungere som rollemodel for de få år yngre utilpassede drenge på Nørrebro. Men i går fastslog Københavns Byret, at den 21-årige klubmedarbejder i marts i år agerede stik modsat intentionen – han blev fundet skyldig i at have medvirket til et brutalt overfald på en 18-årig dreng, der efterfølgende måtte på hospitalet med svære kvæstelser.

Den 21-årige blev idømt 15 måneders ubetinget fængsel, og dommeren kaldte det for »særdeles skærpende omstændigheder«, når nu han var ansat præcis for at undgå sådan en situation.

Det hele startede ved, at en 18-årig dreng på Hans Knudsens Plads i København blev omringet af en flok teenagedrenge, der tvang ham ind i en minibus. De anklagede ham for at skylde en »dummebøde«, efter at han angiveligt havde haft et udestående med en af deres mindre brødre.

Minibussen var ejet af Københavns Kommune og bag rattet sad den 21-årige kommunalt ansatte klubmedarbejder. Han kørte ofret og »tæskeholdet« til en afsidesliggende legeplads på indre Nørrebro, hvor han udleverede både en kniv og en hammer til drengene og derefter kørte fra stedet.

De tvang ham ind på legepladsen og gik så løs på ham. De sparkede ham og slog ham med knytnæveslag. De trampede på hans hoved og slog ham to gange i ansigtet med hammeren. De stjal hans mobiltelefon, et hævekort og omkring 200 kroner og ringede så efter endnu en spiller til tæskeholdet.

Senere kom endnu en fyr til stedet, og det 18-årige voldsoffer blev påny slået og sparket, men havde dog held til at undværge, da en af fyrene stak ud efter hans ben med en kniv. Efter det brutale overfald, der betød svære kvæstelser og en brækket kæbe for den 18-årige, blev flokken påny samlet op af klubmedarbejderen i minibussen.

Anklager tilfreds
Anklager Thomas Brædder var godt tilfreds med dommen.

»Det er tilfredsstillende, at retten har lagt vægt på, at han (den 21-årige, red.) havde en særlig opsynspligt over for de unge, og at han var fuldt vidende om, hvad der skulle ske,« sagde anklageren i går.

Den 21-årige blev ansat i sommeren 2006 som vikar til at tage sig af en de kriminelle rødder i en ungdomsklub på indre Nørrebro. Allerede dengang var han tidligere straffet – han blev for to år siden idømt fængselsstraf for at have deltaget i en befrielsesaktion på Rigshospitalet af en af de dengang anholdte, nu dømte, mænd for overfaldet på dørmanden på Café Rust. Den 21-årige har ikke arbejdet i ungdomsklubben siden sin anholdelse i marts.

De unge deltagere i »tæskeholdet«, en 16-årig og tre 17-årige, fik ligeledes deres sag afgjort i dag. De blev alle dømt for det grove overfald og idømt fra fire måneder til halvandet års fængsel, dog størstedelen betinget.