Kommission foreslår flere forbud

Flere forbud mod rygning og alkohol er den sikreste vej til at få danskerne til at leve længere, vurderer regeringens forebyggelsekommission. Politikere er positive, men vil ikke »fjerne det personlige ansvar totalt«.

Foto: Sigrid Nygaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et totalforbud mod rygning i idrætsforeninger og skoler. Højere afgifter på tobak, som heller ikke længere skal kunne købes frit overalt, men kun ganske få steder, f.eks på apoteket.

Sådan lyder nogle af forslagene i det første udspil fra regeringens forebyggelseskommission, der i en kronik i Berlingske Tidende i dag lægger op til et opgør med årtiers hyldest af individets frie ret til at vælge at ryge og drikke trods en betydelig risiko for sygdom og tidlig død. Vurderingen er, at politikerne bør udvise lederskab og gøre brug af flere forbud, restriktioner og såkaldte strukturelle tiltag for at hjælpe danskerne til et længere liv.

»Erfaringer fra en stribe lande viser, at de instrumenter virker hurtigt og effektivt med bl.a. et fald i hjertedødeligheden til følge. Desuden når man ud i alle grupper af befolkningen, også blandt dem som ellers er svære at nå. Men danske politikere har hele tiden været bekymrede og bange for, hvor langt de kan gå i forhold til befolkningen, selv om alt tyder på, at folk hurtigt bliver glade for sådanne tiltag,« siger kommissionens formand, Mette Wier.

Ledende eksperter i forebyggelse støtter udspillet og har længe kritiseret danske politikeres berøringsangst over for brug af forbud og restriktioner, hvilket ifølge forskerne har bidraget til, at danskere lever kortere tid end stort set alle andre i den vestlige verden. Med en middellevetid på godt 79 år ligger danske kvinder således på en absolut sidsteplads blandt 20 vestlige lande som Sverige, Holland, Tyskland, Grækenland og USA, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

På Christiansborg er sundhedsordførere åbne over for at stramme rygeloven. Men der er skepsis over for de konkrete forslag fra forebyggelseskommissionen.

»Vi kan ikke fjerne det personlige ansvar totalt,« siger Venstres sundhedsordfører, Birgitte Josefsen.