Kommission bruger millioner på husleje

Det vækker kritik, at Farumkommission bruger 800.000 kr årligt på kontorlokaler, hvor fire en halv fuldtidsansatte og to studentermedhjælpere arbejder én dag om ugen.

Hvad skete der i Farum, da Peter Brixtofte var borgmester? Det forsøger en kommission at finde ud af. Det bruger kommissionen én dag om ugen på i lokaler til 800.000 kr. årligt. - Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Sisse Stroyer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De skulle egentlig undersøge det massive overforbrug på skatteborgernes regning i Farum Kommune under Peter Brixtofte. Men nu kan DR Nyheder fortælle, at Farumkommissionen selv har overordentligt store udgifter til lokaler og drift.

21Søndag har fået aktindsigt i Farumkommissionens regnskaber. Og det står klart, at kommissionen ikke har boet billigt på den eksklusive adresse Store Kongensgade 1 ved Kongens Nytorv i det centrale København. Alene sidste år var lokaleudgifterne på over 800.000 kroner, og de totale lokale- og kontorudgifter er på over 8 millioner kroner gennem de seneste otte år.

Kontor brugt én dag om ugen

På Farumkommissionens lejemål arbejder fire en halv fuldtidsansatte og to studentermedhjælpere, der er på kontoret én dag om ugen. Lejemålet består af 14 lokaler fordelt på 433 kvadratmeter. Ifølge kommissionens formand, landsdommer John Mosegaard, er det Justitsministeriet, der afgør, hvor kommissionen skal arbejde. Men det mildner ikke politikerne på Christiansborg.

S, SF og DF kræver en forklaring fra Justitsministeren.

- For mig at se, er det et gigantisk spild af skattekroner. Og det kan simpelthen ikke passe at skatteborgerne skal betale for et overforbrug på lokalesiden af den her karakter, siger DFs retsordfører, Peter Skaarup. Samtidig er Socialdemokraterne klar til at sikre, at kommende kommissioner vælger mere ydmyge lokaler.

- Jeg vil spørge Justitsministeren omkring den næste kommission, der skal nedsættes - nemlig Blekingegadekommissionen - og spørge til, om man har tænkt sig at sikre de lokaler bliver af en lidt mere rimelig beskaffenhed end dem, vi har set her, siger Socialdemokraternes retsordfører, Karen Hækkerup til 21Søndag.

SF: Bekymrende

Det er ikke første gang, at en kommission er blevet kritiseret - netop for valg af lokaler. Også PET-kommissionen fik hård kritik for at bo på Strøget i København. Men nu er også Farumkommissionen kommet i søgelyset.

- Jeg synes, at det er rigtig mange penge. Og jeg synes, at det er bekymrende, at vi ikke samtidig sikrer, at de har den der indbyggede økonomiske ansvarlighed, for det er jo ikke første gang, vi har været ude for historier af den her karakter, siger Anne Baastrup, retsordfører for SF, og DFs retsordfører Peter Skaarup bakker op:

- Det virker totalt selvmodsigende, at man på den ene side har til opgave at undgå fråds med skatteborgernes penge og opklare, hvad der egentlig er sket under Peter Brixtofte, mens man på den anden side bruger helt vildt af skattekronerne, siger han.