Kommentatorer: Valget er lige om hjørnet

Tre politiske kommentatorer vurderer samstemmende, at folketingsvalget er tæt på. Allerede i morgen har statsministeren en anledning til at udskrive valg, når han præsenterer VKs kvalitetsreform.

Foto: Lars Helsinghof/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det næste folketingsvalg kan meget vel blive udskrevet en af de nærmeste dage - måske allerede i morgen.

I takt med at valgrygterne løber stadig stærkere på Christiansborgs gange, vurderer tre politiske kommentatorer i dag i Berlingske Tidende, at valgudskrivelsen kan blive en realitet i denne uge.

»Valget er lige om hjørnet,« mener statsminister Anders Fogh Rasmussens tidligere spindoktor Michael Kristiansen.

»Det vil være taktisk klogt, hvis valget udskrives nu,« vurderer den tidligere radikale pressechef Lars Nielsen, mens politisk kommentator Helle Ib sætter trumf på: »Det vil ske tirsdag eller senest en af dagene umiddelbart efter«.

Deres spådomme om et meget snarligt valg hænger sammen med, at regeringen i morgen ventes at lancere sit forslag til en kvalitetsreform af den offentlige sektor sammen med en plan for skattelettelser. Dermed har Fogh et offensivt grundlag at gå til valg på, lyder vurderingen.

Skattemøde

Anders Fogh Rasmussen (V) og den konservative partileder Bendt Bendtsen mødtes i går for at forhandle de sidste detaljer på plads i den økonomiske 2015-plan og en kommende skattelettelse til danskerne.

På forhånd har Fogh talt varmt for skattelettelser til især de lavest lønnede, mens Bendtsen går mere op i at sætte top- og mellemskatten ned.

De fleste danskere vil dog helst ikke betale mindre i skat. Det fremgik af en meningsmåling i Politiken Søndag, hvor lidt mere en halvdelen af de adspurgte frabad sig en skattelettelse. Det skyldes, at Thorning og co. har haft succes med at bilde befolkningen ind, at skattelettelser går ud over velfærden, hævder den konservative skatteordfører Jakob Axel Nielsen:

»Socialdemokraterne har på det punkt haft held med at printe en forkert opfattelse af de økonomiske mekanismer ind. Den har de gentaget så mange gange, at der er nogle, der er begyndt at tro på den løgn.«

Den meget omtalte valgdato skal senest ligge i februar 2009. Det nærmeste Anders Fogh Rasmussen selv er kommet en valgdato, var da han i forrige uge kom hjem fra sommerhuset i Frankrig og konstaterede:

»Nu er vi en måned tættere på valg, end da jeg tog på sommerferie.«