Kommentator: Personsager vejer tungere end politik

Bilagssagerne belaster Lars Løkke Rasmussen mere, end løftebrud belaster Helle Thorning-Schmidt, for kun bilagsrodet handler om personlig troværdighed, vurderer politisk kommentator.

ARKIVFOTO: Bilagssagerne belaster Lars Løkke Rasmussen mere, end løftebrud belaster Helle Thorning-Schmidt, for kun bilagsrodet handler om personlig troværdighed, vurderer politisk kommentator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Bilagsrod er mere belastende end løftebrud.

En undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Jyllands-Posten viser, at Lars Løkke Rasmussen (V) tilsyneladende lider hårdere under sine dyre tøjindkøb på Venstres regning, end statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gør på baggrund af beskyldninger om politiske løftebrud.

65,3 procent svarer i undersøgelsen, at bilagssagerne har betydning for deres vurdering af Lars Løkke Rasmussen som statsministerkandidat, mens 39,7 procent har løftebrud med i deres vurdering af Helle Thorning-Schmidt.

Forklaringen på forskellen skal ifølge Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, findes i forskellen mellem personsager og politik.

»De to sager er forskellige. Den ene sag - Helle Thorning-Schmidts løftebrud - handler om politik. Den er et udtryk for en linje i en regering og har ikke noget med statsministerens personlige livsførelse og troværdighed at gøre. Lars Løkke Rasmussens bilagssager har omvendt ikke noget med politik at gøre. De fortæller noget om troværdighed og personlig livsførelse, og for en del vælgergrupper vejer de to ting tungest i forhold til, om de har tillid til landets leder,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Netop troværdighed kan ifølge Jesper Termansen blive det kommende folketingsvalgs springende punkt. Han tilskriver de såkaldte svingvælgere, som ikke stemmer fast på enten rød eller blå blok, stor magt og vurderer, at de i høj grad stemmer efter tillid til partiets formand.

»Svingvælgerne kan meget vel afgøre valget. Det helt afgørende for dem er, hvordan de vurderer den enkelte leders personlige troværdighed, og derfor bliver det et skelsættende tema for, om det bliver rød eller blå blok, der overtager regeringsmagten,« siger Jesper Termansen.