Kommentator om Lauritzens exit: »Stort tab for Venstre«

Det kan blive svært for Venstre at erstatte Karsten Lauritzen (V), der efter 15 år forlader dansk politik. Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, har Karsten Lauritzen, der er på vej ud af dansk politik, været en vellidt og dygtig gruppeformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Venstre kan det mildest talt tydeligt mærkes, når gruppeformand Karsten Lauritzen 1. februar forlader partiet.

Det vurderer Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther.

Fredag eftermiddag skrev Karsten Lauritzen på Facebook, at han efter 15 år på Christiansborg har besluttet at forlade dansk politik for at blive direktør i DI Transport.

»Karsten Lauritzens afgang fra Folketinget er et stort tab for Venstre, Han er vellidt, rar og humoristisk og har været en kompetent og dygtig gruppeformand,« siger Bent Winther.

»Han bliver umiddelbart svær at erstatte,« siger han.

Ifølge Bent Wenther har Lauritzen været med i indercirklen omkring Jakob Ellemann-Jensen sammen med Sophie Løhde (V) og Troels Lund Poulsen.

Også hos vælgerne har han nydt respekt. Ved seneste folketingsvalg fik han 18.000 personlige stemmer i Nordjylland, hvor han stillede op.

Kun én dør, og det er udgangen

Men selvom han er valgt i Hjørring og født i Løgstør, så tegner Karsten Lauritzen det moderne by-Venstre, vurderer Bent Winther.

»Han har været meget åben om sin periode med alvorlig stress, trådte åbent frem med bekendelser i #metoo-debatten og gik forrest i Venstres tilslutning til øremærket barsel til mænd.«

Efter Bent Winthers vurdering har tiden som skatteminister tydeligvis slidt på ham, fordi den ene skandale efter den anden væltede ned over ministeriet .

I Venstre har man tradition for at sige, at der er højt til loftet og langt til døren. Men døren er blevet brugt en hel del på kort tid.

Lauritzens afgang kommer efter, at partiet sidste år mistede en anden topfigur, Tommy Ahlers. Britt Bager og Marcus Knuth har benyttet sig af døren for at gå til De Konservative. Tidligere skatteminister Kristian Jensen har taget døren ind i diplomatiet.

»Opslidende magtkampe de senere år har betydet, at også den tidligere formand Lars Løkke Rasmussen og den tidligere næstformand Inger Støjberg forlod partiet og smækkede med døren. Det er, som om der kun er én dør i Venstre, og det er udgangen,« siger Bent Winther.