Kommentator: »Chefen synes klar til at ofre Mogens Jensen«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du allerede til morgenkaffen kan blive klædt på til dagen.

 
Statsministeren beklager nu, at regeringen ikke havde den nødvendige hjemmel til aflivningen af alle danske mink. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne onsdags nyhedsoverblik.

Regeringen har fremsat lovforslaget, der skal sikre, at der er lovhjemmel til at kræve alle mink aflivet. Noget, der ventes at koste fem milliarder kroner – blandt andet i form af kompensation til minkavlere og udgifter til selve aflivningen.

Politikerne på Christiansborg har dog i høj grad koncentreret sig om andet – som for eksempel, hvordan det kunne komme dertil, at regeringen udstedte en ulovlig ordre til minkavlerne om at aflive alle mink, inklusive mink på farme uden for risikozoner.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) har tirsdag forklaret, at han ikke var klar over den manglende lovhjemmel, da ordren blev udsendt til minkavlerne.

Selv om ministeren efter eget udsagn lægger sig fladt ned, har Enhedslistens Pernille Skipper ikke desto mindre sagt, at det ser »meget, meget sort« ud i forhold til Mogens Jensen muligheder for at blive siddende som fødevareminister. Onsdag skal ministeren i et åbent samråd om sagen.

Før vi vender tilbage til minksituationen, tager vi et kig på de seneste coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 56.958 (+1.066)
Antal indlagte: 211 (+15)
Antal indlagte på intensiv: 33 (uændret)
Antal bekræftede døde i Danmark: 750 (+3)
Antal bekræftet overstået smitte: 42.249 (+1.017)
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 51.395.233
Antal dødsfald på verdensplan: 1.270.706

Tallet i parentes viser ændringer i forhold til døgnet før.

Se flere tal hos Statens Serum Institut og Johns Hopkins University.

Dokumenter sår tvivl om Mogens Jensens forklaring om ulovlig ordre

I Berlingske finder vi en historie, der kommer et skridt nærmere, hvorvidt fødevareministeren kendte til, at regeringens ordre om at aflive alle mink var i strid med loven.

Fødevarestyrelsen forklarer i en e-mail til Berlingske, at den vidste, at det ville kræve en hjemmel at slå alle mink ihjel.

En række dokumenter får nu flere juraeksperter til at så tvivl om, hvorvidt fødevareminister Mogens Jensen kendte til, at regeringens ordre om at slå alle mink i Danmark ihjel var i strid med loven.

Du kan læse artiklen her

Partier presser på for genåbning af Nordjylland: »Vi ser jo ingen cluster-5«

Vi bliver i Berlingske.

De omfattende restriktioner, der er indført i syv nordjyske kommuner for at bekæmpe coronasmitte og mulige farlige mutationer i tilknytning til minkfarme, begynder at ligne en voldsom overreaktion.

Hvis ikke der inden for de allernærmeste dage er tegn på, at den frygtede cluster-5-mutation stadig findes i området, bør restriktionerne ophæves snarest, så nordjyderne atter kan komme på arbejde, i skole og ud og køre med kollektiv trafik.

Sådan lyder kravet fra de Konservative, og flere partier presser nu – sammen med en række eksperter – på for at få set på, om det er rimeligt og relevant at opretholde omfattende restriktioner i det meste af Nordjylland.

»Jeg kan ikke se grundlaget for restriktionerne, når det heller ikke er sådan, at hospitalerne er fyldt af patienter med minkvarianter, og smittetrykket ikke er særligt højt. Derfor er det en meget høj pris at betale for borgerne og for erhvervslivet i Nordjylland,« siger den konservative sundhedsordfører, Per Larsen.

Læs historien her

Statsministerens bagland i Nordjylland i skarp kritik af regeringen

Vi skal videre til Politiken, der også har fokus på mink og den ulovlige ordre.

En række folkevalgte socialdemokrater fra Nordjyllands nedlukkede kommuner kritiserer i skarpe vendinger regeringens krav om aflivningen af alle mink, uden at lovgrundlaget var på plads.

Politikerne bruger ord som »skandale«, »dumhed« og »rivende galt«.

»Det er helt klart noget rod. Man har ikke tænkt sig om og er blevet grebet af situationen,« siger Uffe Bro (S), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Vesthimmerlands Kommune til Politiken.

Læs historien her

Politiken-kommentator: »Chefen synes klar til at ofre Mogens Jensen«

Ifølge Kristian Madsen, der er politisk kommentator på Politiken, virker det til, at statsminister Mette Frederiksen er klar til at ofre fødevareminister Mogens Jensen i sagen om den ulovlige ordre til minkfarmerne.

Statsministeren sagde tirsdag ganske vist, at hun har tillid til alle sine ministre, for »ellers var de ikke ministre«. Men statsministerens tone var »ildevarslende«, mener Kristian Madsen, der henviser til, at statsministeren også sagde, at hun havde »en klar forventning om, at man lever op til det, man skal som minister«.

En af Kristian Madsens centrale pointer er, at Mogens Jensen kan undværes som minister, og at statsministeren er nødt til at stoppe »koldbranden«, som kommentatoren kalder den problematiske situation, som fødevareministeren og regeringen befinder sig.

Læs kommentaren i Politiken her

Vi slutter af med et par af dagens begivenheder.

Det sker – og sker ikke – i dag

  • Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling, Mogens Jensen, i samråd om håndtering af coronasmitte blandt mink og om minkbranchens fremtid. Samrådet begynder klokken 13.
  • I dag skulle tusindvis af danske gymnasieelever have droppet skolen for at deltage i årets Operation Dagsværk. I år skulle de indsamlede penge gå til Amnesty Internationals projekt, der var planlagt til at forebygge seksuel vold i Perus skoler. Dagen er blevet udskudt til 10. marts 2021 på grund af udbruddet med coronavirus.
  • Onsdag er det forsvarerens tur til at procedere i en groomingsag ved Retten i Esbjerg mod en 34-årig mand fra Bramming ved Esbjerg, der anklages for at have kontaktet 111 drenge landet over. Den 34-årige er tiltalt for at have lokket eller presset drengene til at sende pornografiske billeder af sig selv.

LÆS MERE