Kom tættere på himlen

Samuels Kirke på Nørrebro er som en af de første kirker i danmarkshistorien udbudt til salg på det frie marked. Hermed hjælper Berlingske ejeren, Kirkefondet, med en boligannonce.

Samuels Kirke på Nørrebro er til salg - men kun til den rigtige køber! Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Leder du efter den helt unikke bolig med sjæl og historie, eller mangler du rammer til dit firma, der gør konkurrenter grønne af misundelse og får personaleorglet til at spille – så er det nu. Samuels Kirke er som en af de første kirker i danmarkshistorien sat til salg på det frie marked sammen med Blågårds Kirke. Helligånden har før haft bolig her. Er du den næste?

Samuels Kirke er en helt igennem rummelig kirke med unik placering i Thorsgade i et af Nørrebros mest mangfoldige kvarterer. Kirken, hvis kirkerum kan huse fire hundrede siddende personer, er diskret trukket tilbage fra bydelens hæsblæsende leben. Men ikke langt fra både fremmede kulturers dufte og ærkekøbenhavnsk lokalmiljø. Sluk f.eks. tørsten på Mimers Bodega og drik din latte på den lokale café et stenkast fra kirken. Eller køb din Ritter Sport i kiosken på hjørnet og nyd den i en af de små »lommeparker« i kvarteret.

Fjorten kirker i København skal lukkes. Her er Samuels Kirke længst fremme med afviklingen og vil gøre den hurtige køber til Københavns mest omtalte bolig- eller virksomhedsejer. Kirken er en del af den omkringliggende bebyggelse og er bygget i de samme røde mursten. Den fremstår nærmest monumental men imponerer alligevel ved sin imødekommenhed og charme. Bygningens facade er ifølge Nationalmuseet bevaringsværdig, men ikke fredet. Kirken har intet tårn, men vil man have tårn på denne kransekage af en bolig/ejendom, skal man blot følge de gængse procedurer og overholde lokalplanen.

Kirken er med sine 999 kvadratmeter store etageareal, hvoraf 419 er kælder, et Eldorado for den kreative boligindretter. Eller som forældrekøb. Efter indsamling blandt bydelens borgere blev kirken bygget og stod færdig i 1932. Den lokale forankring er aldrig forsvundet og vil være endnu et plus for køber. Kirken er tegnet og udfærdiget af arkitekt Carl Schiøtz og blev totalrenoveret i forbindelse med kirkens 75-årsjubilæum.

Samuels Kirke er i to plan, som dannes af det høje, lyse og reelle kirkerum og krypten, der trods navnet er højloftet (cirka fire meter). Ægte Newyorker-stemning. Kryptens store sal med foldevæg kan anvendes til mange formål f.eks. showroom, teater og musik og har et nyrenoveret og moderne industrikøkken tilknyttet. Desuden har kirken handicaptoilet, tekøkken, adskillige depotrum og elevator fra gadeplan. Mellem kirkebygning og kapel, som i dag bruges som depot, er en lille gård, hvor forårssolen kan nydes, og hvor man har klokkekig til kirkeklokken af bronze. Den følger også med i købet. Automatiske rullepersienner afskærmer kirkerummet mod varme, og kraftige radiatorer sørger for, at kulden ikke generer om vinteren.

Købere, der værdsætter det gode gedigne håndværk, vil ikke blive skuffede over bygningens planker, skabe og massive døre. Som præst i kirken Arne Kappelgaard udtrykker det: »Gulvbrædderne er af Oregon-fyr – jeg synes åretegningerne er smukke.« Kirkerummets store gipsstatue af Kristus er en kopi af Thorvaldsens berømte ditto i Vor Frue Kirke og vil sammen med den smukke glasmosaik bag alteret give den heldige køber noget helt enestående at vise frem for gæster. Det samme vil det smukt brusende Hemmersam-orgel. Hvis orgel og andet inventar ikke kan sælges separat, vil det kunne indgå i kirkekøbet.

Et supertilbud til den visionære køber. Er syv dage for lidt til at skabe din egen enestående verden?

Kontantpris: Udbudsrunden begynder midt i april og slutter midt i juni. Først da tager Kirkefondet stilling til pris, og hvem, man vil handle med.

Alle er velkomne til at byde på Samuels Kirke. Der er ingen mindstepris.

Kirkefondet sælger ikke nødvendigvis til højestbydende, men til »det, der giver mest mening i forhold til kirkebygningen«, som det hedder.

Det er ikke et krav at købe kirken. Et andet kirkesamfund, f.eks. en migrantmenighed, kan byde ind med et ønske om at leje bygningen, hvis det har de fornødne midler til drift og vedligeholdelse.

Der er ingen fredningsrestriktioner for Samuels Kirke. Det inventar, der måtte være ved køb, kan fjernes, og der kan f.eks. opsættes etageadskillelser, nye vægge etc.