Kom med til maraton set fra fortroppen og bagtroppen

Copenhagen Marathon har i dag lukket Københavns gader med både fest og løbere. Berlingske har været til maraton og set både dagens vindere og tabere.

Foto: Brian Berg.
Læs mere
Fold sammen

En flok professionelle arme og ben fører maratonfeltet an, siden kommer hr og fru Marathon-lunter også forbi.

Ved det, der for nogle er 40 kilometer mærket, og for andre er 13 kilometer mærket, mødes de slagne og de sejrende for anden gang i dag.

»Overhalet med en omgang til et maraton. Så har har man set det med,« bemærker en frivillig hjemmeværnsmand i skriggul vest.

Men lad os starte et helt andet sted på ruten.

På Nørre Voldgade ved Statens Museum for Kunst flyder det med iturevne plastkopper og tomme sports-gel indpakninger, hvor tandmærkerne stadig kan anes. Her har løberne tilbagelagt omkring fem kilometer, og allerede nu har tre løbere valgt at gå i stedet for at løbe.

Et italiensk ægtepar danner den officielle bagtrop med en canadisk kvinde. Der bliver sludret og kulturudvekslet.

Deres mål: at gå halvdelen af ruten.

»Hvorfor jeg har tilmeldt mig? Jamen det er jo hyggeligt og sjovt. Og der bliver jo også heppet på os, selv om vi er bagerst. Vi tager det i vores eget tempo,« forklarer den canadiske kvinde, inden hun undskylder:

»Jeg har kun én lunge, så den halve lungekapacitet, tænker jeg, tilsvarer halvdelen af distancen.«

Bag dem sidder en frivillig på en cykel med to røde flag påklistret styret. Hans opgave er at være allerbagerst hele dagen, og det har lange udsigter med de tre sludrechatoller foran ham.

»Hvis de skal hele vejen til mål, kommer det ihvertfald til at tage 12 timer,« vurderer han.

Men hvis han får besked over walkietalkien, har han autorisation til at bede folk om at trække op på fortovet og »tvangsudgå«.

»Mit startnummer ligger derhjemme«

Sportsligt er løbet for alle, der vel at mærke mener, at de kan gennemføre de 42,195 kilometer eller dele af den. Det er ikke et krav, at man gennemfører - man kan endda lade være med at stille op. Af de lidt over 10.000 tilmeldte er 8.700 stillet til start.

»Mit startnummer ligger faktisk hjemme på sengen,« indrømmer Sofie, der står og hepper på de forbipasserende omkring Trianglen på Østerbro.

Hun drømmer om en dag at skulle løbe et maraton, men i dag var ikke dagen. Hun er »ude af form«.

Det kunne da være fedt at blive heppet på,« bemærker hendes veninde, Signe, der også går med en maratonløber i maven.

De to veninder bor til dagligt i Aarhus, men er kommet til København for at se marathon.

Ved den Sorte Diamant står vennerne Per og Niels. De har begge løbet »masser« af maratons og er ikke sene til at fortælle om deres respektive rekordtider.

»Vi er da trætte af, at vi ikke er med, men det vil være svært at acceptere ikke at kunne løbe sit personligt bedste igen,« siger Niels, der har løbet 17 marathoner.

De er her for både at se de hurtige og de langsomme. De har selv været »time-keepers« ved Copenhagen Marathon tidligere:

»Altså dem, der løber med ballonerne, så løberne kan følge med i, hvad deres tid bliver alt efter, hvilket sæt balloner de er i nærheden af,« forklarer Per, der har løbet 25 maratoner.

»Måske« har de endnu et maraton i benene en dag, men for nu er den gal med henholdsvis knæ og lår.

Artiklen fortsætter efter kortet.

En marathonfest

De omkring 100.000 tilskuere til Copenhagen Maraton står ikke kun og nyder synet af svedende marathonløbere, rundt om på ruten er der oprettet såkaldte »power zoner«, der skal give tilskuerne en festlig dag.

Veninderne Signe og Sofie har fundet kortet frem og udset sig Dronning Louises Bro, hvor løbeklubben NBRO holder et arrangement med musik og god stemning, som deres næste destination.

»Jeg har faktisk overvejet at flytte til København, bare så jeg kan melde mig ind i NBRO-løbeklubben. Det virker, som om de har et helt særligt, socialt sammenhold,« siger Sofie.

Der er i år hele ni af de såkaldte power zoner fordelt ud over ruten. I år er der blandt andet en stor Mikkeller power zone på Nørrebro, den føromtalte diskotekslignende fest på Dronnings Louises Bro, og så har Haven Festival en stor power zone i Havnegade med musik, mad og drikke.

»Det er tre af de steder, hvor der virkelig bliver gang i den. Hos Mikkeller er der blandt andet underholdning ved en DJ fra toppen af en brandbil, cheering med fede overraskelser og smagsprøver på deres gode øl. Mens NBRO i år løfter lydniveauet med en stor lydinstallation, før løberne når klimaks på Dronning Louises Bro. Hos Haven Festival kan man blandt andet nyde mad fra Meyers og øl fra Mikkeller,« siger Dorte Vibjerg, direktør i Sparta, i en pressemeddelelse.

Og hvis ikke lydanlæggene skaber stemning, skal publikum nok klare den. Løberne tilbagelægger ruten i et lydtapet af fløjter, skralder og trommer. Og så om det ikke var nok, kan årets kort lægges i folder, så det giver en flad klappelyd, hvilket samtlige tilskuere har opdaget.

Vinderen tager det hele

Tilbage ved 40 kilometer mærket kommer han så, Julius Ndiritu Karinga fra Kenya. Han spurter forbi og er væk hurtigere, end han kom. Foran ham kører en bil, hvor en mand råber ud af højttalerne:

»Allesammen, giv ham en kæmpe hånd, her kommer han, årets vinder af Copenhagen Marathon.«

Julius Ndiritu Karinga er iført en orange trøje uden ærmer, der er så lang, at man kun lige kan ane underkanten af de meget korte shorts.

To timer, 12 minutter og 10 sekunder skulle han bruge på at tilbagelægge de 42,195 kilometer.  Det tilsvarer nogenlunde, at han i snit har brugt 15 minutter på at løbe fem kilometer. Tiden er ny rekord for Copenhagen Marathon.

Bag ham kommer tre andre løbere i et helt, helt andet tempo. De er netop blevet hentet med en omgang og har omkring 30 kilometer hjem. Umiddelbart efter overhalingen af den kommende vinder går den ene af de tre ud af løbet.

»Det blev ikke denne gang,« bemærker han for sig selv.

Hos kvinderne vandt Hana Teklu Zemedkun fra Etiopien i tiden 2 timer, 47 minutter og 24 sekunder.