Kolonihavehuse må ikke sælges til markedspris

Højesteret afgjorde fredag, at kolonihaver, der er medlem af Kolonihaveforbundet, skal sælges til den fastsatte vurderingspris.

Kolonihaverne må ikke sælges til mere end vurderingsprisen, fastslår Højesteret i dag. Foto: Klaus Madsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højesteret har i dag afgjort en sag mellem køber og sælger af et kolonihavehus. Parterne var uenige om prisen på kolonihaven.

Køberen betalte i 2004 255.000 kroner for kolonihaven, selvom den var vurderet til 85.000 kroner. Sælgeren er af Højesteret blevet pålagt at tilbagebetale overprisen på omtrent 133.000 kroner.

Samtidig er dommen i dag også afgørelsen på en mere principiel sag om hvorvidt man må sælge sin kolonihave til markedspris eller skal følge vurderingsprisen.

Kolonihaveforbundet besluttede i 2005, at deres medlemmer skal følge vurderingsprisen, når de sælger deres kolonihave.

Dommen i dag betyder derfor også, at kolonihave fra nu af ikke kan sælges til mere end vurderingsprisen. Det vil sætte en stopper for de opskruede priser på kolonihaverne.

Kolonihaveforbundets konstituerede formand Preben Jacobsen er tilfreds med dommen.

- Dommen i dag betyder, at kolonihavetanken kan leve videre. Kolonihaver skal være en mulighed for alle, og det forbliver muligt, siger Preben Jacobsen.

Lisa Poulsen, formand for Kolonihavernes Fællesrepræsentation, der går ind for at man kan sælge sin kolonihave til markedspris og støtter op om sælgeren, er chokeret.

- Det her ligner en bananrepublik. Højesteret har ikke taget ordentlig stilling til den fremlagte dokumentation. De har ladet sig styre af det politiske pres. Jeg er så skuffet.

Sådan siger formand for KHFR Lisa Poulsen. Hun har sammen med advokat og sælger besluttet at tage sagen videre.

- Det her er slet ikke slut endnu. Vi vil føre sagen videre til menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg. Det, der er sket i dag, er en krænkelse af ejendomsretten.

Fortæller Lisa Poulsen og fortsætter: - Samtidig opfordrer vi alle, der har købt et kolonihavehus til overpris om at reagere. Domstolene vil få travlt med lignende sager fremover. For rigtig mange kolonihaveejere, der har købt deres hus til overpris, vil nu sagsøge deres sælger.