Kolleger: Kofod ramt af nypuritanisme af værste skuffe

Politikere fra alle sider på Christiansborg siger nu fra over for den behandling, som socialdemokraten Jeppe Kofod har fået efter at have haft et forhold til en 15-årig pige. Det er ude af proportioner, nypuritanisme, jantelov og småborgerlig moral, lyder nogle af reaktionerne. VIDEO: Sass og Frederiksen om Kofod-sagen

Foto: Scanpix

Kritikken hagler ned over medierne og Socialdemokraterne for deres håndtering af sagen om Jeppe Kofods seksuelle forhold til en 15-årig pige.

Juridisk set er der intet at komme efter, men alligevel mistede den bornholmske stemmesluger og lovende politiker sit udenrigsordførerskab.

Og det er uretfærdigt og rendyrket puritanisme, mener folketingspolitikere fra alle sider på Christiansborg.

De får støtte fra filosof og professor ved Aarhus Universitet Lars-Henrik Schmidt.

Det er så forskellige politikere som SFs Anne Grethe Holmsgaard, der blandt andet er ligestillingsordfører og kendt som kvindesagsforkæmper, Venstres Søren Pind, den tidligere konservative udbryder og medstifter af Ny Alliance Gitte Seeberg, der nu er løsgænger, Venstres nyvalgte, unge håb Sophie Løhde og den radikale næstformand Morten Østergaard, der kommer deres kollega til undsætning.

»Vorherre bevares. Vi ender jo alle som de mest renskurede, hvis det her fortsætter. Det er simpelthen puritansk,« siger Anne-Grete Holmsgaard, der mener, at der er gået jantelov i sagen, og hun forstår slet ikke, hvorfor Jeppe Kofod skal straffes for en handling, der ikke er ulovlig.

Nypuritansk strøm
Søren Pind skyndte sig at sende en mail til Jeppe Kofod for at bakke ham op, og Venstre-politikeren ryster på hovedet.

»Dette er fuldstændig ude af proportioner, og det er nypuritanisme af værste skuffe,« siger han og kalder det for en »småborgerlig moral«.

Filosoffen Lars-Henrik Schmidt mener ikke, at man havde fået sådan en reaktion for ti år siden.

»Der er en nypuritansk strøm, der går igennm alting. Det er over hele linjen. Vi skal være så rene som muligt og drikke cola-light. Og politikere skal være renere end alle andre,« siger Lars-Henrik Schmidt, der er professor ved Aarhus Universitet.

Selv i Frankrig ses tendensen. Her var det tidligere almindeligt accepteret at præsidenter havde en hedonistisk livsstil med damer, vin og god mad, men nu er der stor opstandelse over præsident Sarkozys forhold til en tidligere italiensk supermodel.

»Jeg kan ikke forestille mig noget mere naturligt i denne verden, end at en ung, flot orator gør sig til overfor en ung pige, der er over den seksuelle lavalder. Men vi har en forestilling om, at vores politikere skal leve et ikke-normalt liv. Der er sket et skred, hvor man bruger politikernes hverdagsadfærd imod dem. Men jeg mener, at Socialdemokraterne har misforstået noget, når de tror, at de kan få en moralsk gevinst på det her,« siger Lars-Henrik Schmidt.

Også i Italien er de blevet forvirret over danskerne. Landet som frigav pornoen, dømmer nu Kofod færdig i politik og det fik én af de største aviser, Corriere della Sera, til at gå ind i sagen og stille spørgsmålet:

Hvad sker der i Danmark?