Kolde skuldre og direkte afvisninger: Socialdemokratiske topfolk undgår at mødes med flygtet demokratiforkæmper

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i dag er præget af både coronakrisen og krisen i USA.

Demokratiforkæmperen Ted Hui stod til flere års fængsel i Hongkong. Socialdemokratiets udenrigsordfører har været dødstille over flere invitationer til at mødes med Hui. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen og velkommen til onsdagens overblik, som også i dag tager fat på både den kaotiske magtovertagelse i Det Hvide Hus i Washington, D.C. og coronakrisen. Københavns Lufthavn offentliggør her til formiddag trafiktallene for 2020, og her vil man i klare tal kunne se effekten af pandemien.

Opdaterede coronatal

Bekræftede smittede i Danmark: 183.801 (1.076 nye smittede mandag)
Antal indlagte: 917 (- 3)
Antal indlagte på intensiv: 135 (90 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 1.623
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 91.577.327
Antal dødsfald på verdensplan: 1.962.017

De danske tal kan man studere her – og de globale tal kan du finde ved at klikke her.

Uffe Ellemann-Jensen peger på den økonomiske ulighed som en af årsagerne til krisen i USA

Om en uge overtager demokraten Joe Biden præsidentembedet efter Donald Trump, men med Trumps afgang er det amerikanske mareridt ikke slut, skriver tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) i en kommentar i dagens udgave af Berlingske.

»Dels er det nødvendigt med et retsopgør efter stormen på Capitol Hill – og dels er det nødvendigt at søge svar på, hvordan amerikansk demokrati kunne komme så langt ud, som vi har oplevet det de sidste fire år,« skriver Uffe Ellemann-Jensen.

Og videre: »Det var jo ikke blot et excentrisk indfald fra den gale mand i Det Hvide Hus og de båtnakker, der hårdnakket støtter ham hjemme og ude, uanset hvad. Ved valget i november stemte mere end 74 millioner amerikanere på ham.«

Uffe Ellemann peger på en række årsager til, at så mange amerikanere har stemt på Trump, blandt andet økonomisk ulighed:

»Uligheden i amerikansk økonomi var i sig selv blevet en absurd faktor. Den øverste ene procent af befolkningen – ja, den øverste promille – sad på en himmelråbende stor andel af den nationale velstand. Den amerikanske drøm var blevet et mareridt for de mange, som mistede deres job og deres selvrespekt i en økonomisk udvikling, der på mange punkter bringer mindelser om situationen i begyndelsen af sidste århundrede.«

USAs trusler tvang Rambøll ud af gasprojekt

Udsigten til voldsomme amerikanske sanktioner fik i efteråret rådgivningsfirmaet Rambøll til at trække sig fra den sidste del af det omdiskuterede russisk-tyske naturgasprojekt Nord Stream 2, skriver Politiken.

Det store danske rådgivningsfirma er blevet offer i en konflikt om den over 70 milliarder kroner dyre gasrørledning Nord Stream 2 fra Rusland til Tyskland. Projektet er blevet et storpolitisk opgør mellem USA på den ene side og Rusland støttet af Tyskland og EU-Kommissionen på den anden side.

Politiken erfarer fra en række velorienterede kilder, at Rambøll i efteråret måtte bøje sig for et direkte amerikansk pres. Det betød, at selskabet ifølge Politikens oplysninger trak sig fra de sidste dele af anlægsarbejdet.

Rambøll vil ikke sige noget om sagen: »Det vil vi slet ikke kommentere – desværre,« siger kommunikationsdirektør Morten Peick.

Toppen af Socialdemokratiet nægter at svare Ted Hui

Den kinakritiske Hongkong-politiker Ted Hui, der i december flygtede til Danmark, har gennem sine danske støtter forsøgt at få et møde med politikere fra alle partier.

Ted Hui ville fortælle politikerne på Christiansborg om hans erfaringer med den højspændte situation i Honkong, der siden 2019 har resulteret i massive optøjer.

Mens ordførere fra Venstre, De Konservative, Radikale Venstre, Enhedslisten, SF og Frie Grønne dukkede op til mødet på Christiansborg, udeblev Socialdemokratiets udenrigsordfører, Annette Lind, med den begrundelse, at hun skulle til et andet møde. Ingen andre af Socialdemokratiets 48 folkevalgte politikere kom til mødet.

Det skriver Politiken.

Hui fik heller ikke mulighed for at orientere udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om Kinas undertrykkelse af demokratibevægelsen i Hongkong, fordi Jeppe Kofod direkte afviste at se ham.

Huis danske venner, tidligere leder af Konservativ Ungdom Anders Storgaard og formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab Thomas Rohden, fortæller til Politiken, at de har sendt adskillige mail til Annette Lind. Mail, der aldrig er blevet besvaret.

»Når Annette Lind får en invitation, er det mindste, hun kan gøre, da at svare. Men forløbet viser, hvad vi havde frygtet. At Socialdemokratiet ikke tør mødes med Ted Hui,« siger Thomas Rohden.

Hele artiklen kan læses i Politiken.

Ombudsmanden sætter med kritik af skattestyrelsen en grænse for myndigheders spin

Skattestyrelsen blev kort før jul banket på plads af Folketingets Ombudsmand for at have sendt informationer ud til offentligheden, der ikke var rigtige.

Nu siger eksperter på området til Berlingske, at ombudsmandens udtalelse er principiel. De mener, den sætter grænser for, hvor langt offentlige myndigheder må gå i sit faglige spin, når de skal forsvare sig selv i pressen.

I sin konklusion skrev ombudsmanden, at indholdet i en pressemeddelelse fra Skattestyrelsen fra januar 2020 ikke stemte overens med virkeligheden.

»Offentlige myndigheder har et ret stort handlerum til at kommunikere til offentligheden i blandt andet pressemeddelelser og kan i den forbindelse også svare på kritik og forklare sine handlinger. Det er en både saglig og vigtig opgave. En pressemeddelelse må også gerne være skarpt vinklet. Men det er afgørende, at indholdet er retvisende. Og det var udsagnene i pressemeddelelsen om Rigsrevisionens undersøgelse efter min opfattelse ikke,« udtalte Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger.

Det er ikke kun gymnasieeleverne, som mener, at den virtuelle undervisning er dårligere end klasseundervisning. Det mener rektorerne også. Billedet er taget i Aarhus 24. august, da elever demonstrerede foran rådhuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Gymnasierektorer er nervøse for det faglige niveau

Onlineundervisning er ikke lige så god som fysisk undervisning, og det mærkes nu på gymnasieelevernes faglige niveau.

Sådan lyder det fra flere gymnasierektorer i København og nord for København, skriver Berlingske.

Meldingen kommer, efter at forskere, fagfolk og politikere tirsdag i Berlingske råbte op om, at vi lige nu står med en elevårgang, der er fagligt svagere end tidligere årgange efter snart et år med sporadisk onlineundervisning.

»Jeg er nervøs for deres faglige niveau. Der er åbenlyst nogle praktiske fag, som ikke har fungeret optimalt – for eksempel musik, idræt og naturvidenskab med forsøg i laboratorier. Men den almindelige teoretiske undervisning er også udfordret, når den ikke foregår i en social faglig sammenhæng. Heller ikke selvom lærerne yder en formidabel indsats,« siger Troels Vang Andersen, der er rektor på Christianshavn Gymnasium.

Det sker i dag:

Klokken 10 offentliggør Københavns Lufthavn trafiktallene for 2020, og dermed får man helt konkrete tal for coronakrisens konsekvenser: styrtdykket i flyrejser.

I dag overtager Danmark ledelsen af den europæiske maritime mission Agenor i farvandene omkring Hormuzstrædet. Danmark kommer til at stå i spidsen for operationen frem til midten af juli. Operationen omfatter, ud over den danske stab på 13 personer, øvrige stabsmedlemmer, skibe og fly fra flere europæiske lande.

Klokken 11 holder Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, tale i anledning af 150-året for samling af en stribe tyske småstater, der førte til dannelsen af Tyskland.

Dagens historiske begivenhed

13. januar 1736, i dag for 185 år siden, blev konfirmationen indført ved lov af kong Christian 6. Det skete med konfirmationsforordningen.