Kold krig i klasseværelset

Eleverne i folkeskolen repræsenteres nu kun af én organisation. Samme intentioner har gymnasieeleverne, der dog stadig er splittet i »de borgerlige« i GLO og »de røde« i DGS. Nu truer den kolde krig med at spænde ben for det spirende samarbejde.

Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fra loftet flagrer kulørte papirstrimler. Smukke unge piger står på række med opsat hår, bare skuldre og lange, tætsiddende balkjoler med tynde stropper. Kække ungersvende i hvide skjorter, sorte jakker og butterfly på sned står på spring for at svinge de skønne. Lancierlæreren er ankommet.

Der er bal i den borgerlige. Gymnasieelevernes Landsorganisation (GLO) - kendt som de borgerlige gymnasieelever - holder landsmøde og 30 års jubilæum i weekenden 26.-28. marts. Et vigtigt punkt på dagsordenen er en sammenlægning med den anden - og »røde« - organisation for gymnasieelever, Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

Efter årtiers uforsonlig politisk kamp har de to organisationer nemlig sat sig for at begrave stridsøksen. Alle er enige om, at gymnasieeleverne vil stå stærkere over for medier og politikere, hvis de slår sig sammen i stedet for at bekrige hinanden.

Et kup er i gang
Intentionerne er således fine nok, da lancieren skal trædes lørdag aften. Men festen kommer aldrig i gang. Lancierlæreren sendes hjem med uforrettet sag. Et kupforsøg er i gang, mener de ledende GLOere.

Kort fortalt har GLO-mødet oplevet en stribe tilmeldinger til landsmødet fra aktive DGSere; flere af dem stiller op til hovedbestyrelsen, og én af dem ønsker endda at stille op til formandsposten.

De rystede GLOere får ingen fest og får kun fire timers søvn hen på morgenen, fordi de må blive oppe den halve nat for at forberede et modtræk mod DGS-kuppet. Næste dag ekskluderes 25 formodede DGSere og sendes hjem.

Nu slikker de sårene i begge organisationer.

Tilliden brudt
Første udmelding fra GLO-toppen var uforsonlig. Den konstruktive dialog er lagt på is, lød det. I dag er GLO-formanden Christoffer Aastrup Ovesen tøvende, når han skal vurdere chancerne for, at de to organisationer kan finde sammen efter »kuppet«.

»GLO skal diskutere det på et hovedbestyrelsesmøde i Kristi Himmelfartsferien, og mit tip vil være, at vi arbejder videre med sammenlægningen. Men jeg er da ikke sikker, for når vi taler sammenlægning, er det vigtigste jo, at de to organisationers folk har tillid til hinanden og en fælles forståelse af, at vi alle skal være her. Og det kommer i hvert fald til at tage tid, før vi i GLO oplever det på den måde,« siger Christoffer Aastrup Ovesen.

Han har fra DGSs ledelse fået at vide, at ledelsen ikke står bag medlemmernes forsøg på at få magten i GLO, og han er glad for, at DGSs ledelse har givet de stridslystne medlemmer »en reprimande«.

Spørgsmålet er så, hvilken betydning det vil få for den enkelte gymnasieelev, om de to organisationer fortsætter hver for sig eller slår sig sammen.

»Det kan ikke være rigtigt, at man, når man kommer i gymnasiet, skal tage stilling til, hvilken organisation man vil være medlem af. Det vil være naturligt, hvis der er én organisation, som repræsenterer alle gymnasieelever. Det virker underligt, at der i dag er to organisationer, der melder ud på gymnasieelevernes vegne. I langt de fleste tilfælde er vi jo enige,« siger Nanna Westerby, formand for DGS.

Lær af de små
Hvad de store elever i gymnasiet fortsat strides om, har de små i folkeskolen for længst klaret. Efter 30 års politiske stridigheder med organisationer, som var styret af henholdsvis kommunister, socialdemokrater og borgerlige, blev folkeskoleelevernes fælles organisation, Danske Skoleelever, formelt dannet den 16. april.

Skoleelevernes ny formand, Teis Volstrup, siger, at han allerede kan mærke, at organisationen tages mere alvorligt af medier og beslutningstagere. Og der skeles da også lettere misundeligt til folkeskoleeleverne fra gymnasiet.

»Når man kan se, at eleverne i folkeskolen kan finde ud af at arbejde sammen, så burde vi nok også være så store og voksne, at vi kan. Det er næsten pinligt, hvis vi ikke kan,« siger Christoffer Aastrup Ovesen fra GLO.