Kokain udkonkurrerer heroin i fixerummet

Kokain er langt mere udbredt end heroin i Københavns fixerum. Det får nu kommunen til at ændre sine indsatser over for stofmisbrugerne.

Københavns fixerum på Vesterbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Heroin har længe været de hårde stofmisbrugeres foretrukne narko, men nu er heroinen blevet overhalet af kokain.

Erfaringerne fra det nye fixerum i København viser, at langt størstedelen af brugerne tager kokain. Ikke færre end 75 procent af de 477 stofmisbrugere, der har benyttet sig af rummet siden åbningen for to måneder siden, bruger ren kokain, men en stor del af de resterende blander stofferne.

Kokainens popularitet kommer bag på projektleder Rasmus Koberg Christiansen fra Mændenes Hjem, hvor fixerummet har hjemme.

- Vi ser et misbrugsmønster, der har ændret sig fuldstændigt. Vi har længe kendt til, at kokainen var i fremgang, men at det er så voldsomt, som tallene fra Stofindtagelsesrummet viser, overrasker os, siger han i en pressemeddelelse.

Den nye viden får Københavns Kommune til at ændre sin indsats over for stofmisbrugerne, blandt andet i forhold til behandling og i forhold til, hvordan man minimerer skaderne fra misbruget.

- Behandlingen er udfordret af, at der ikke findes erstatningsstoffer til kokain, sådan som metadonen er erstatning for heroinen. Derfor skal vi udvikle nye metoder i behandlingen, og her bliver vores fremskudte sagsbehandling, der hurtigt får stofmisbrugerne væk fra gaden, afgørende, siger vicekontorchef Eva Stokbro fra kommunens socialforvaltning.

For socialarbejderne på Mændenes Hjem har den skiftende tendens også konsekvenser. Kokain og heroin har vidt forskellig betydning for brugernes adfærd, forklarer Rasmus Koberg Christiansen.

- Hvor heroinen er stærkt sløvende, så er kokain speedlignende. Brugeren er ekstremt aktiv, sover ikke om natten og kan tage kokainen hele tiden. Men det betyder også, at vi skal håndtere dem på en hel anden måde, siger han.

Kokain blev udbredt i Danmark op gennem 1980erne, og hvor stoffet i de første år især var udbredt blandt velstillede weekend-narkomaner, er det i dag kendt i alle samfundslag, blandt andet fordi det rent prismæssigt er blevet væsentligt mere tilgængeligt.

Kokain, som betegnes som et af de mest vanedannede narkotiske stoffer, koster omkring 500 kroner per gram på gadeplan.