Kokain flyder på danske gymnasier

På fem ud af otte tilfældigt udvalgte gymnasier er der fundet friske spor af kokain.

De hårde stoffer findes ikke længere kun på gadeplan. Stofferne flyder også frit på de danske gymnasier. Det afslører en test, som morgenavisen dato har foretaget.

På fem ud af otte tilfældigt udvalgte gymnasier lykkedes det således at finde friske spor af kokain. Kokainresterne blev fundet på skolernes toiletområder.

Resultatet kommer dog ikke bag på sektionsleder Steffen T. Steffensen fra afdelingen for organiseret kriminalitet hos Københavns politi. Han kender udemærket til problematikken med de hårde stoffer på gymnasierne.

- Det er selvfølgelig forfærdeligt, at I kan finde kokain på gymnasiernes toiletter, men det er et meget udbredt stof blandt unge mennesker. Det er et feststof, som desværre bliver brugt meget blandt de unge mennesker i dag. Jeg har hørt, at der også bliver solgt kokain på gymnasier, ligesom vi også ser det på værtshusene, siger Steffen T. Steffensen, som ser en skræmmende tendens i udbredelsen af det dybt vanedannende stof.

- Jeg tror, det er noget der spreder sig. Vi har haft det på værtshusene, og nu har vi det så på gymnasierne. Der er formentlig nogen, der bliver afhængige og ikke kan undvære det. De bliver så nødt til at tage det hver dag. Det fungerer jo sådan, at jo mere du tager kokain, jo mere skal du have, for at det virker, siger Steffen T. Steffensen til dato.

Han siger, at kokainmisbruget er langt mere farligt for de unge, end de selv går og tror.

- Det er et voldsomt stigende problem. Vi går ud alle de steder, vi kan komme til det, og gør opmærksom på, at det er noget skidt og at man ikke skal tage det. Der bliver puttet nogle fyldstoffer i det her kokain, som de unge ikke ved, hvad er. Jeg kan ikke advare nok imod, at man tager det. Men vi kan se, at det breder sig, siger Steffen T. Steffensen.

For et år siden gennemførte TV2-Østjylland en test på fem gymnasier i Jylland, hvor der blev fundet spor af narko på de fire. Og ifølge leder af Ungdomscenter Midtjylland, Morten Sophus Clausen, er det da også helt forkert at tro, at narkoproblemer blandt unge kun foregår i København og andre større byer. Han beskæftiger sig dagligt med de unge i provinsen, og han er ikke i tvivl:

- Kokain er blevet meget mere in, fordi prisen er gået ned, mens udbuddet er gået op. Vi ved, at gennem de seneste år, er der sket en stigning inden for de unges kokainmisbrug. Det er en skrøne, at det ikke foregår i provinsen. Rusmidler blandt unge er ikke en københavner-ting. Man finder stoffer overalt fra Århus til Frederikshavn, siger Morten Sophus Clausen og fortsætter:

- I dag er det ikke en stor, tyk pusher, som sidder og sælger stofferne ude på Lars Tyndskids marker. Det er de unge selv, der distribuerer stofferne mellem hinanden, siger han.

At problemet vokser og breder sig over hele landet, er man klar over helt ind bag Christiansborgs tykke mure.

Den konservative formand for Folketingets uddannelsesudvalg, Charlotte Dyremose, er i hvert fald ikke overrasket over resultatet af datos stikprøver:

- Jeg ville ønske, at det overraskede mig. Men det viser bare, hvor stort behovet er for, at der bliver gjort noget ved det her. Det er jo dødsvært at opdage. Hvis lærerne kunne opdage det her, ville de nok gøre noget ved det. Problemet er jo, at det ikke nytter noget at lovgive på området. For det er allerede ulovligt at have stoffer. Vi skal helt derud, hvor de unge er og have fat i problemet der. Men det her er desværre ikke bare sociale problemer. Det er unge mennesker, der ikke har opdaget, hvor fuldstændig vildt farligt det er.

Kilde: dato