Kofod afviser forhandlinger med Taleban – Venstre kalder samtaler i Oslo et »pr-scoop« for det udskældte regime

Taleban er fløjet til Oslo i privatfly betalt af den norske regering. Her skal Taleban mødes med repræsentanter fra vestlige lande for at tale om nødhjælp, uddannelse og politik. Danmarks rolle er ifølge udenrigsministeren klar, men den rolle er ikke vejen frem, mener professor.

Dette billede af Taleban-delegation blev taget lørdag inden afrejsen mod Norge lørdag. Forhandlingerne vil pågå ind i den kommende uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Taleban landede lørdag aften i Norges hovedstad, Oslo, for at forhandle med repræsentanter fra en række vestlige lande. Og i dag er første dag for forhandlingerne, der skal stå på over de næste tre dage.

»Det er helt absurd teater, at Norge betaler for en fornem privatflyver for at flyve terrorledere til forhandlinger i Oslo,« siger Michael Aastrup Jensen, der er Venstres udenrigsordfører.

Om den danske regering er enig i, at det er »absurd teater«, vides ikke, men i et skriftligt svar til Berlingske gør udenrigsminister Jeppe Kofod (S) det klart, at Danmark ikke mødes til forhandlinger med Taleban.

»Danmark er ikke inviteret til møderne i Oslo og har heller ikke aktuelle planer om at mødes bilateralt med Taleban-regeringen,« skriver Kofod og uddyber, at Danmark ikke formelt vil anerkende Taleban-regeringen.

Det glæder både støttepartiet SF og oppositionspartiet Venstre, der mener, at Norge bliver en del af Talebans »propaganda«. Sådan siger udenrigsordfører fra SF Karsten Hønge, mens Michael Aastrup Jensen kalder det et »pr-scoop« for Taleban.

Taleban-delegationen er blevet fløjet til Oslo i et privatfly betalt af Norge. Denne fremgangsmåde får Venstre til at tale om »absurd teater«. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Afghanistan er efter Talebans magtovertagelse blevet ramt af tørke, ligesom landet står overfor et kollapset økonomisk system, høj arbejdsløshed, høj inflation og en tom statskasse, idet USA og andre lande har indefrosset den økonomiske hjælp.

FN har bedt om det største beløb hidtil for at afhjælpe den humanitære katastrofe i Afghanistan, der kan føre til, at flere end en million børn dør af sult. Det er blandt andet dette, møderne i Oslo skal fokusere på, ligesom uddannelse og økonomi er på programmet for de kommende dage.

Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, understregede i fredags, at møderne ikke er en »blåstempling eller anerkendelse« af Taleban.

Den udsendte Taleban-delegation består af 15 mænd, der er ledet af den afghanske udenrigsminister, Amir Khan Muttaqi.

Ifølge professor ved Roskilde Universitet Gorm Rye Olsen er det imidlertid nødvendigt at mødes med Taleban, fordi udviklingen i landet kan blive en trussel for Europa i forhold til flygtningestrømme.

»Det her er en voldsom trussel. Hvis hungersnøden er så massiv, at folk ikke kan overleve, så flygter de mod Europa,« siger professoren. Han understreger dermed vigtigheden af at imødekomme dette problem.

»Når virkeligheden er, som den nu er, er det her et udtryk for, at man mødes og snakker med hinanden om, hvorvidt der er nogle punkter, hvor man kan mødes,« siger Gorm Rye Olsen.

Professoren er dog enig i, at Norge også gør dette for at påkalde sig opmærksomhed, og han kalder det et udenrigspolitisk show.

Det svære dilemma er altså, hvordan man hjælper Afghanistans uskyldige borgere fra sult og nød, uden samtidig at støtte Taleban-regimet. Trods dette bidrager flere lande – Danmark inklusive – med millioner til at afhjælpe krisen.

Udenrigsminister Jeppe Kofod skriver i en e-mail til Berlingske, »at det står smerteligt klart, at Afghanistan står midt i en humanitær katastrofe. En dybt ulykkelig situation, der kun er blevet værre med Talebans magtovertagelse. Vi har ikke glemt det afghanske folk. Danmark gav i 2021 samlet set 500 millioner kroner i humanitær bistand. Dette omfatter både nødhjælp, fødevarehjælp og beskyttelsesindsatser for de mest sårbare. Vi arbejder via ngo’er og FN og giver ikke støtte via Taleban-regeringen«.

Danmarks udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen (S), har tidligere udtalt til Berlingske, at nødhjælpen ikke er politisk, men handler om at redde liv nu og her.