Køresyge bremsede terrorsag

Den terrortiltalte IJ var så køresyg under gårsdagens retsmøde i Østre Landsret, at det blev aflyst og sagens videre forløb udskudt til i dag. Dog blev et vigtigt principielt spørgsmål afklaret inden da.

Ligbleg og tydeligt utilpas måtte den 20-årige terrortiltalte IJ flere gange forlade sin plads i Østre Landsret i går, da han var blevet køresyg af turen fra fængsel til ret i en af politiets Ford Mondeoer. Selv om IJ på forhånd havde fået en pille mod køresyge og en tilkaldt læge prøvede at hjælpe ham, måtte retsformanden lidt over middag aflyse dagens program, da IJ stadig havde kvalme og en ansigtskulør, der lå langt over grænsen for almindelig vinterbleghed.

Så IJ og hans tre medtiltalte blev kørt retur til deres celler og håbet er, at IJ i dag er blevet frisk nok til, at den største terrorsag hidtil herhjemme kan genoptages i Østre Landsret i dag. Sagen er nået til den afgørende fase, hvor anklagerne fremlægger centrale beviser, og derfor skal IJ og hans tre medtiltalte være både raske og til stede, før sagen kan fortsætte, mente såvel retsformand som IJs forsvarer i går.

IJ og tre andre unge muslimer er tiltalt for at have planlagt et terrorangreb et sted i Europa sammen med to unge mænd - en dansk-tyrker og en svensk-bosnier - der i sidste uge blev idømt lange fængselsstraffe for terror i Bosnien.

Selv om IJs køresyge bremsede sagen, nåede Østre Landsret dog at få afklaret et væsentligt, praktisk spørgsmål i går. Retten afviste nemlig de fire forsvareres krav om, at få udleveret udskrift af i alt 26.383 telefonsamtaler og flere tusinde SMSer med de fire tiltalte, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har aflyttet. Kun dele af materialet er fremlagt i sagen, men forsvarerne har krævet adgang og udskrifter af alt det aflyttede. Men det afviste retten, da det ville medføre »væsentlig ulempe« og bremse sagen i adskillige uger, hvis alt materialet skulle skrives ud. Desuden har anklager og forsvarer hidtil haft adgang til præcis samme mængde aflytningsmateriale under sagen, fastslog Østre Landsret i en kendelse. Hvis IJ er blevet frisk, fortsætter sagen her til morgen, og der ventes dom i slutningen af februar.www.berlingske.dk/indland

Læs alle artikler om terrorsagen