Kørelærere har kendt til teorifusk i årevis

I København har Dansk Kørelærer Union i flere år kendt til omfattende snyd ved tolketeoriprøver. Politiet anholdt mandag 18 personer i en stor sag om fusk ved teoriprøverne.

I København har Dansk Kørelærer Union i flere år kendt til omfattende snyd ved tolketeoriprøver. Politiet anholdt mandag 18 personer i en stor sag om fusk ved teoriprøverne. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umiddelbart kan det lyde overraskende, at kørelærere, elever og tolke skulle stå bag omfattende fusk ved teoriprøver.

Men spørger man Dansk Kørelærer-Union (DKU), er det ikke noget nyt. Og det kommer ikke bag på landsformand René Arnt, at politiet mandag har anholdt flere personer i forbindelse med en sag om snyd ved prøverne.

»Vi har i årevis kendt til og hørt om snyd ved tolketeoriprøver i København. Det er ikke overraskende, at der er sket anholdelser. Men det er meget glædeligt, at der endelig bliver gjort noget ved det,« siger René Arnt og fortæller, at foreningen har gjort politiet opmærksom på problemstillingen.

Selve politiaktionen fandt sted mandag formiddag, hvor Københavns Politi slog til mod kørelærere, elever og tolke, der oversætter under teoriprøverne for personer, der ikke kan dansk. I alt blev 18 personer anholdt i København og omegn, oplyser Københavns Politi.

Netop tolkene er helt centrale, når der snydes ved prøverne, forklarer landsformand René Arnt. Ved prøverne sidder tolkene nemlig bag ved skærmen med billederne, som aspiranterne skal svare på spørgsmål ud fra. Her læser de op af en tekst med spørgsmål til eleverne. Derfor burde det ikke kunne lade sig gøre at snyde, mener René Arnt.

»Man kan undre sig over det. Måske skyldes det, at man har ladet tolken se billedet til teksten. Eller måske politiet har udleveret teksten med svarene,« siger han og fastslår, at tolkenes rolle i den påståede snyd ikke fritager kørelærerne for skyld.

»Der skal tre parter til det her. Der er sandsynligvis også nogle kørelærere, der overhovedet ikke har levet op til de gældende regler, krav og forventninger,« siger kørelærernes formand.

Det er ikke første gang, at der sker fusk med tolketeoriprøver. Tidligere på året blev en 43-årig mand idømt 20 dages betinget fængsel for at have hjulpet tyrkisktalende elever med at fuske under teoriprøver på Sjælland.

For at undgå snyd bør man i stedet indtale prøverne på de sprog, der er behov for, mener René Arnt.