Kørekort skal fornys hvert 15. år

Nye regler om kørekort skal indføres fra 2013.

Foto: Mikkel M¿ller J¿rgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremover vil et kørekort kun gælde i 15 år. Danmark vil ændre reglerne som led i en stor manøvre for at skabe mere ens regler i EU.

I dag er kortet gyldigt, indtil borgeren fylder 70 år, men fra 2013 kommer der altså andre boller på suppen.

Ændringen kommer til at berøre kørekort, der udstedes eller fornys efter januar 2013.

Justitsministeriet har netop lagt sidste hånd på lovforslaget. En række organisationer - for eksempel Rådet for Sikker Trafik, FDM, Dansk Kørelærer-Union og Danske Busvognmænd - får nu chancen for at give det nogle kommentarer med på vejen.

Vild forvirring i EU

Landene i EU skal have mere ens regler. I dag er der vild forvirring, og der er for øjeblikket over 110 forskellige kørekortmodeller i medlemslandene.

Meningen med harmoniseringen er at højne trafiksikkerheden, øge den fri bevægelighed og at dæmpe antallet af falske kørekort.

De nye regler betyder, at kortet hvert 15. år skal forsynes med et tidssvarende foto, men bilister undgår et nyt lægetjek, og folk skal heller ikke bestå køreprøven igen. Prisen bliver cirka 100 kroner.

For størstedelen af trafikanterne ville en ny lægeattest være en "unødig byrde og udgift", mener Justitsministeriets embedsmænd efter at have overvejet fordele og ulemper.

Hvis man er fyldt 65 år og endnu ikke er 70, når kortet skal fornys, vil det have en gyldighed på fem år. De nuværende regler om 70-årige og ældre fortsætter uændret.

Chauffører skal til læge

Samtidig skærpes reglerne for kørekort til bus og lastbil. Ved hver fornyelse skal chaufføren besøge sin læge og have en attest.

Desuden kommer der skrappere alderskrav til unge, der vil drøne af sted på store motorcykler.

I dag skal man være 21 år, hvis man ikke har erfaring med at håndtere en lille motorcykel. Fremover skal man være fyldt 24 år for at få ret til at styre en stor motorcykel, såfremt man ikke har kørt på en mellemstor motorcykel.

/ritzau/