Kønsforsker: Kvinder vil hellere have job end børn

Karrieredrømmen kalder inden lysten til at få børn. Mange kvinder udsætter forældreønsket til de har rundet 40 år, men så kan det være for sent, påpeger forsker.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når den lange videregående uddannelse er i hus, skal den veksles til et godt job med det samme. Så er der ikke plads til at hente og bringe i vuggestuen og gå lange ture med barnevognen.

Det er en af forklaringerne på, hvorfor færre kvinder får børn - i hvert fald hvis man spørger kønsforsker Karen Sjørup fra Roskilde Universitet.

»Vi ved, at de kvinder, som er mest karrieremobile, får færre børn end andre kvinder. Og da vi får flere kvinder, der gør karriere, er der formentlig også flere, der vælger børn fra,« siger hun.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at knap hver syvende danske kvinde - 13,2 procent - ikke har fået børn, når de runder 50 år. I 1996 var det omkring hver tiende kvinde - 9,6 procent.

Karen Sjørup peger også på, at nogle udsætter ønsket om at få børn så længe, at det ender med at være umuligt for kvinderne at få opfyldt.

»Vi får børnene noget senere, end vi gjorde for 20 år siden. Det kan betyde for nogle, at de kommer for sent i gang og derfor ikke er fertile nok til at få børn, når de vælger at forsøge. Det kan være, at de vælger at få børn i 40-års-alderen, og det er jo de færreste, der faktisk får børn så sent i livet,« siger kønsforskeren.

Hun forestiller sig, at tendensen meget vel kan fortsætte. Hvis der skal sættes skub i fødslerne, mener Karen Sjørup, at kvinderne skal kompenseres yderligere, og at mændene skal tage større del i forældreansvaret.

»Det er klart, at jo mere man kompenserer for det karrieretab og økonomiske tab, der ligger i at få børn, med gode orlovsordninger og så videre, og jo mere vi får mændene på banen, så opgaven ikke kun hviler på kvinderne, jo bedre kan man forestille sig, at flere kvinder vil få børn, fordi de føler, at det er mere attraktivt og passer ind i deres liv,« siger hun.